Belföld

Hibásak voltak a légzőkészülékek a Műszakin?

Folyamatosan szivárgott a levegő annak a tűzoltónak a légzőmaszkjából, aki két másik társával együtt augusztus 8-án a műegyetemi tűz oltása közben életét vesztette - állítja egy most megjelent cikk.

A Tűzvonalban 105 című folyóirat hétfőn megjelent egyik cikkében egy rendőrségi szakértői DNS-vizsgálatra hivatkozik, jóllehet a rendőrség korábbi vizsgálata azt állapította meg, hogy kifogástalan állapotban voltak és működtek a légzőkészülékek.

Az említett cikk szerint nem vizsgálták meg szakértők azokat a készülékeket sem, amelyeket Horváth Ákos és Reppman Károly hadnagyok viseltek, s valójában azt sem tudni hol vannak. Ugyanakkor egy, az oltás során használt készülékről megállapították, hogy a levegőnyomás csökkenésére figyelmeztető jelzőeszköz nem működött.

Tényként szerepel az is, hogy a rádióforgalmazást nem különítették el, így az oltás során a városban négy másik helyszínre vonatkozó adások ugyanazon a csatornán folytak. Ezért a cikk szerzője elképzelhetőnek tartja, hogy a három elhunyt tűzoltó azért nem tudott rádión segítséget kérni, mert adását elnyomta egy másik.

Szintén tényként állítja a folyóirat, hogy a kárterületre belépőkről nem készült semmiféle nyilvántartás, noha ez pincetüzek oltásánál előírás, és a tényleges létszámellenőrzésre is nyilvánvalóan későn került sor, ezért kezdték az egyik tűzoltót csak fél óra elteltével keresni.

A cikk szerzője azt kéri Tatár Attila altábornagytól, hogy mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, tegyen ismeretlen tettes ellen feljelentést több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik