Élő Belföld

Gulyás Gergely: 4 millió oltottnál lesz jelentősége, hogy ki kapott vakcinát

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő adott bővebb tájékoztatást a szerdai kormányülés eseményeiről, valamint a járvány elleni védekezésről azt követően, hogy szerdán Orbán Viktor kormányfő bejelentette, a felső tagozatok az általános iskolákban mégsem nyitnak április 19-én, de az alsó tagozatok és az óvodák igen.

Ezek a főbb bejelentések:

  • Olyan 4 millió beoltottnál jön elő az a kérdés, hogy az oltási igazolványhoz társuljanak-e plusz jogok
  • Vissza fog esni kissé az oltási tempó, nem tudják tartani a következő napokban a megelőző egy-két héten elért napi 60-70 ezres átlagos oltási számokat
  • Gulyás szerint minden, itthon használt vakcina jó, hatásos és biztonságos. Állítása szerint a kínai Sinopharm a második oltás után jobb, nagyobb hatékonyságú, mint a Pfizer, és a Szputnyik pedig jobb a nyugati vakcináknál
  • Akit elsőre AstraZenecával oltottak, az másodikra is azt fogja kapni
  • A Janssenből beérkezett 28 ezer adagot vizsgálják a szakemberek, ha azt jónak találják, akkor azt is fel fogják használni
  • 4,3 millióan regisztráltak eddig – naponta 50-150 ezer között nő a számuk -, eddig nem egészen 3,1 millió ember kapta meg az első oltását
  • Gulyás szerint minden adott az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak biztonságos nyitásához
  • Az ingyenes parkolás addig marad, amíg annak van járványügyi indokoltsága

Vizsgálják a Janssen vakcinát

Magyar szakemberek fogják vizsgálni a már beérkezett Janssen vakcinát (de a gyártó leállítja a szállítást, mivel felmerült, hogy ez is esetleg okozhat vérrögképződést). Ha ők biztonságosnak találják a beérkezett oltóanyagot, akkor fel fogják használni, be fogják adni a jelentkezőknek, állította a miniszter.

Kissé visszaesik az oltási tempó

Nem fog olyan ütemben haladni az oltás a következő napokban, mint az előző egy-két hétben (jellemzően 60-70 ezer első oltást adtak be napi átlagban), mivel kiesett a Janssen vakcinája, indokolta Gulyás, hogy egy kicsit lassul az oltakozás.

Meg fog jönni időben a Szputnyik második adagja

Nem kell attól tartani a miniszter szerint, hogy nem jönne meg időben a Szputnyikból a második oltáshoz a szükséges adag. De szerinte abból se lenne gond, ha nem 21, hanem 25 vagy 30 nap múlva oltanák az első oltástól számítva másodszor az érintetteket. De ez nem fog előállni, mert időben megjön a szállítmány, emelte ki.

Vizsgálják-e, hogy mennyire hatásosak a vakcinák?

Nincs értelme ennek a vitának Gulyás szerint. A kínai vakcina szerinte a második oltás után jobb védelmet biztosít, mint például a Pfizer oltóanyaga. Minden, itthon használt vakcina biztonságos és hatékony Gulyás állítása szerint.

Gulyás odamondott Karácsonynak

A főpolgármester úr hosszabb ideje úgy viselkedik, hogy a városvezetést csak ugródeszkának tekinti, és el is döntötte ő vagy Gyurcsány Ferenc, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz – állította Gulyás. Van egy megállapodás a kormány és a főváros között a diákvárosról. A kormány tartja ehhez, meg fog épülni a diákváros. Nem áll szemben a diákvárossal, ha a kínai Fundan Egyetem Magyarországra jön, itt létesít kampuszt.

4 milliós oltásnál lesz jelentősége, hogy ki van beoltva

Még nem döntötte el a kormány, hogy az oltási igazolványhoz milyen plusz jogok fognak társulni. Gulyás szerint valahol 4 millió beoltottnál lesz érdemes erről a kérdésről beszélni. A kormány arra vár egyelőre, hogy 3,5 millió ember legyen beoltva – ez a jövő hét közepéig meglesz -, utána hozhat újabb döntéseket a kabinet.

„A tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak”

Ma Maruzsa Zoltán államtitkár részletes tájékoztatást ad az oktatási dolgokról. Az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet. A tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak. A hiányzások pótlásában nagyobb rugalmasságra van szükség. Az alsó tagozat nagy előnye, hogy kevesebb a tanár, hozta fel Gulyás miniszter. Ezért szerinte nem olyan kockázatos a nyitás.

Minden feltétel adott Gulyás szerint az óvodák és iskolák biztonságos újraindításához

3,5 millió beoltott jövő hét közepére meglesz, akkor nyithatnak a teraszok. Ma megjelenik a pontos rendelet, hogy eltörlik a teraszhasználati díjakat.

A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár majd.

Oktatás: abból indultak ki, hogy volt egy konzultáció, amin sokan mondták el a véleményüket. (A nemzeti konzultációban valójában nem volt kérdés az iskolák nyitására vonatkozóan.) Úgy látják, minden feltétel adott, hogy a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai.

Plakátkampány indul

A beoltottak csupán 1 százaléka betegszik meg az eddig statisztikák szerint.

Az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság terén, állította Gulyás. Nagy üzlet a vakcinák értékesítése, ezért elsősorban üzleti érdek áll amögött, hogy ha valamelyikről elterjesztik, hogy nem hatásos.

Mindegyik hatásos és biztonságos a kormány szerint.

A kormány kampányt indít, plakátok lesznek, az oltás életet ment, ez lesz az üzenet.

4,3 millióan regisztráltak

Félmillió vakcinával kevesebb fog érkezni, mivel a Janssen oltóanyaga kiesik, emiatt a kormány máshonnan próbálja pótolni – mondta Gulyás.

4,3 millió ember regisztrált, rajtuk kívül oltották be a katonákat, egészségügyiseket, idősotthonok lakóit, dolgozóit, így összesen 4,5 millióan vannak, akik oltást kaptak vagy jelentkeztek rá.

Terhelés a kórházakon

Bonyolult a képlet. A kórházakban ápoltak száma 10 ezer alá csökkent, legutóbb egy hónappal ezelőtt volt ezen a szinten a kórházi leterheltség, de továbbra is magas szinten, a 250-300-as sávban mozog a napi halálozások száma. A szennyvízben mért koronavírus-koncentráció pedig stagnál.

A felnőttképzéssel mi lesz?

Több, a felnőttképzésben részt vevő tanakodik azon, hogy vajon a felnőttképző helyek – szakképző iskolák, szakiskolák jellemzően – nyitnak-e, lesz-e személyes jelenlétet igénylő oktatás április 19-től. Talán erre is kitér Gulyás Gergely.

Pontosan mi is nyit 3,5 millió oltás után?

Orbán Viktor kormányfő bejelentette tegnap, hogy 3,5 millió oltás után – valamikor jövő hét közepén – a vendéglátóhelyek teraszai nyithatnak. De milyen részletszabályok lesznek? Erre is sokan kíváncsiak.

Olvasói sztorik