Belföld

Négy észlelhető földrengés volt tavaly

Négy olyan földrengés volt tavaly Magyarországon, amelyet az ország egyes részein a lakosság is érzett – közölte honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Szeptember 15-én Jászberény-Szentlőrinckáta térségében egy, a Richter-skála szerint 2,5 magnitúdójú földrengés volt érezhető, amelyet erős morajlás kísért. November 15-én és 23-án Beregdaróc környékén történt egy kisebb (2,5-es erősségű), majd egy nagyobb (4,5-es) földrengés. A december 31-én Gyömrő közelében bekövetkezett földmozgás valamivel kisebb, 4,1-es erősségű volt, de a sűrűn lakott területen jelentősebb károkat okozott – olvasható az internetes összegzésben.

Az MTA tájékoztatása szerint Magyarország területén évente 100-120 kisebb (2,5 magnitúdójúnál enyhébb) földrengést regisztrálnak a szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része nem éri el az érezhetőség határát.

A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as erősségű, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földmozgásra kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-es földrengés 40-50 évenként következik be.

A szeizmológia terén az MTA évek óta szolgáltat adatokat. A katasztrófavédelem szerveivel a legutóbbi földrengés alkalmával is folyamatos volt a munkakapcsolat, az Akadémia kutatói a rengés után egy órán belül már érdemi információkkal szolgáltak a földmozgásokról – áll a beszámolóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik