Belföld

Szekeres elbeszélgetne a magyarokat bíráló brit képviselővel

Magyarországi látogatásra hívja meg azt a brit ellenzéki képviselőt, aki felvetetette Magyarország NATO-tagságának felfüggesztését – közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ő nem találkozott Liam Fox brit ellenzéki képviselővel, a konzervatív árnyékkormány védelmiminiszter-jelöltjével, amikor az néhány héttel ezelőtt Magyarországon járt. Szekeres Imre hangsúlyozta: nem lehet játszani Magyarország hírnevével.

Liam Fox, a szerdai Financial Times idézete szerint egy tájékoztatón kijelentette: az elmúlt hetekben Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok „beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat”. A vezető tory képviselő azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján „felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől”.

A Honvédelmi Minisztérium már a nyilatkozat megjelenése napján visszautasította azt. Bocskai István, a HM szóvivője az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a NATO főtitkára tavaly novemberi látogatásakor messzemenőkig elégedett volt Magyarország NATO-beli teljesítményével.

A szóvivő hangsúlyozta: a NATO-feladatokban való szerepvállalások tekintetében Magyarország a tagországok között előkelő helyen, az első harmadban szerepel. Novemberi látogatásán Jaap de Hoop Scheffer főtitkár arról is szólt, hogy bár elismeri a magyar honvédség eredményeit, nem elégedett azzal az aránnyal, amit Magyarország a GDP-hez viszonyítva honvédelmi kiadásokra fordít. A NATO elvárása a tagországokkal szemben kétszázalékos ráfordítás, ezzel szemben Magyarország jelenleg a nemzeti össztermék 1,1 százalékát költi honvédelmi célokra. Ugyanakkor megjegyezte: tisztában van azzal, hogy a kétszázalékos arányt a NATO 26 tagországa közül mindössze hét teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik