Belföld

Négy polgármestert választanak

Két veszprémi, egy somogyi és egy borsod-abaúj-zempléni településen választanak polgármestert a nap folyamán, miután az októberi 1-jei önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. A posztokért független jelöltek szálltak ringbe, így a pártcsatározások elmaradtak.

Az Országos Választási Iroda internetes honlapján közzétett adatok szerint Bakonypölöskén, Kékkúton, Pusztaszemesen és Tornabakonyban járulhatnak az urnák elé a választók. A Veszprém megyei Bakonypölöskén októberben két polgármester-jelölt indult, s egyaránt 122-122 szavazatot kaptak – mondta a település jegyzője az MTI-nek. Közlése szerint ezúttal is ők ketten indultak a tisztségért. A községben a névjegyzéken 350 választópolgár szerepel – tette hozzá a jegyző.

Kékkúton október elsején a három jelölt közül ketten 37-37 szavazatot értek el, míg a harmadik jelöltre csak nyolcan voksoltak – tájékoztatott Szabó Tímea jegyző. Elmondta: most ketten indultak a tisztségért, s ismételten az a két személy akiknek a korábbi versengése döntetlenre alakult. Kékkúton 104 választópolgárt vettek fel a névjegyzékre – mondta a jegyző. A jegyzők ismertetése szerint a jelöltek mindkét Veszprém megyei településen függetlenként indultak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakonyban az elmúlt év őszi helyhatósági választáson szavazategyenlőség miatt nem sikerült megválasztani a falu első emberét; a posztért most ketten indulnak – tájékoztatta az MTI-t Stefán Sándor körjegyző.


Három településen képviselőket választhatnak a polgárok: a nógrádi Béren, a baranyai Kisbudméren valamint a Komárom-Esztergom megyei Vérteskethelyen. A Baranya megyei, 146 lelket számláló Kisbudmér 102 választópolgára reggel hat és este hét óra között öt jelöltre adhatja le a szavazatát. Mivel a testület is öt tagú, a mandátumszerzéshez személyenként egyetlen érvényes szavazat is elegendő. Kisbudméron 2006 őszén csak polgármestert választhattak, a képviselő-választás elmaradt, mert határidőig senki sem jelöltette magát a testületbe, pedig ahhoz indulóként két érvényes ajánlószelvény is elég lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik