Belföld

Gyurcsány: nincs leszámolás az MSZP-ben

Magyarországot erőssé, befolyásossá kell tenni, és meg kell újítani -mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP országos választmánya előtt szombaton. Tavszra új akciót hirdettek: Ültess, ne tüntess!

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt években Magyarország “szétforgácsolta az erejét az önzésből, félreértésből és bizalmatlanságból fakadó vitákban” és a politika szereplői egyre jobban egymással, a pillanat igényeivel foglalkoztak, nem pedig azzal, hogy mi lesz holnap és mi történik a világban. Mint mondta, nem bátor reformokról, hanem az egyre radikálisabb belső vitáiról híresült el az ország. Gyurcsány Ferenc úgy látja, a megértés, a változtatás igénye és a reformok továbbvitele tudja kimozdítani az országot a mostani helyzetből.

Nyitni kell

Beszédében a miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy meg kell újítani Magyarországot, meg kell változtatni a közállapotokat. Ezzel összefüggésben arról beszélt, a reform egyben azt is jelenti, a baloldal visszatér legjobb hagyományaihoz, van ereje változtatni. Gyurcsány Ferenc nyugat-európai államok példájával illusztrálta, mitől lehet sikeres egy-egy ország. Mint említette, Dánia és Finnország nem zárkózott be, hanem versenyképessé tette gazdaságát, ettől pedig sikeressé vált.


Az a kérdés, nekünk van-e ehhez bátorságunk – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a reformokat nyitott közéleti keretek között szükséges kidolgozni. Hozzátette, őszintén szembe kell nézni problémáinkkal, például azzal, hogy 2050-re finanszírozhatatlanná válik a mai nyugdíjrendszer, hogy ma egy szegény családba születő gyereknek jóval kisebb esélye van továbbtanulni, és azzal, hogy az egészségügyi szolgáltatásokhoz jelenleg nem lehet egyenlően hozzáférni az ország különböző pontjain. Magyarországon aszerint válnak el a sorsok, hogy ki hova születik – húzta alá a kormányfő.

Köszönet Hillernek

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, azt várja az MSZP kongresszusától, hogy a bátor, modernizációs és a reformokat végrehajtani tudó politikához adjon széles körű felhatalmazást, a pártreformtól pedig azt, hogy a bátor modernizációs reformpolitikát kimunkálni és végrehajtani tudó párt legyen.

Továbbra is az MSZP megújításáról szólva a miniszterelnök kitért arra, a pártban úgy lehet a hatékonyságot növelni, hogy többeket kell bevonni a döntéshozatalba és a szervezetirányításba. Felszólalása végén a kormányfő köszönetet mondott Hiller István pártelnöknek az MSZP vezetéséért. Megjegyezte: a szocialista pártban nem szoktak leszámolni egymással a politikusok, hanem képesek támaszkodni a korábbi pártelnökökre.

Simon Gábor választmányi elnök az ülés elején bejelentette: meghirdetik Ültess, ne tüntess! elnevezésű akciójukat, amivel arra kérik a békés politizálás híveit, ha egyetértenek a kezdeményezéssel, tavasszal ültessenek fákat, növényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik