Belföld

Fidesz: a nyugdíjasok a fő vesztesek

A fideszes Iván László szerint a kormányzati megszorítások fő vesztesei a nyugdíjasok, akiket az átlagosnál nagyobb infláció sújt ebben az évben. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt.

Iván László felhívta a figyelmet arra, hogy már tavaly szeptembertől elvált egymástól az általános infláció és a nyugdíjasinfláció mértéke, ami veszélyezteti az idősek megélhetését.

2007-ben az átlagos inflációt 7,4-9 százalékosra becsülik, a nyugdíjasinfláció viszont az előrejelzések szerint elérheti 10-11 százalékot is – tette hozzá a politikus, aki szerint ez az emelkedés „brutális mértékű”.

Mint mondta, a gáz ára 31 százalékkal, a háztartási energia ára 17,5 százalékkal, az élelmiszerek ára 12,5 százalékkal, a helyi közlekedés költségei pedig 10-11 százalékkal emelkednek, de nőnek a gyógyszerárak, és hamarosan vizitdíjat, dobozdíjat is kell fizetni.

A fideszes politikus szerint idén a nyugdíjak reálértéke 4-5 százalékkal is csökkenhet. Közölte: 2007 januárjától 1,1 millió ember kap 40 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, 1, 9 millióan 50-100 ezer forintos nyugdíjból kell hogy megéljenek, 100 ezer forint feletti juttatást 275 ezren, 150 ezer forint felettit pedig csak 24 ezren kapnak.

Iván László szerint nemcsak a fogyasztói kosarat, hanem a nyugdíjasok esetében egy differenciált „megélhetési kosarat” is figyelembe kellene venni.

A kormány megállíthatatlanul dübörgő egészségügyi, gazdasági és szociális programja miatt súlyos veszélybe kerülnek a nyugdíjasok és az idősek – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik