Belföld

Az MSZP újratárgyalná a képviselői juttatásokat

A képviselői szállásköltségek térítési jogosultságának és elszámolásának megváltoztatása céljából az MSZP-frakció a házbizottság összehívását kezdeményezi.

Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesének a közlése szerint a házbizottság ülésén a szocialista frakció meg kívánja ismételni 2006-ban már megtett javaslatait a képviselői költségtérítés ügyében.

Göndör István a javaslatot ismertetve közölte: nem lenne szállásköltség-térítésre jogosult az a képviselő, akit Budapesten egyéniben, vagy listán, és Budapesttől 50 kilométeren belüli választóközpontban, vagy listán választottak meg. A javaslat értelmében Budapesttől 50 kilométernél távolabbi körzeti központban megválasztott, egyéni, vagy listás képviselő szerződés, vagy számla bemutatása ellenében lenne jogosult szállásdíj-térítésre maximum 110.400 forint összeghatárig.

Az MSZP-frakció javasolja, hogy országos listán bejutott képviselő, amennyiben állandó lakhelye Budapesttől több mint 50 kilométer távolságra van, szerződés vagy számla ellenében jogosult legyen szállásdíj-térítésre maximum 110.400 forint összeghatárig.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény szerint Budapesten lakóhellyel nem rendelkező képviselő részére az Országgyűlés hivatali szervezetének kell szálláshelyről gondoskodnia. A képviselőnek nyilatkoznia kell arról, hol van a lakhelye.

Az a képviselő, akinek az Országgyűlés hivatala nem tud szálláshelyet biztosítani, vagy arra a képviselő nem tart igényt, a költségtérítési átalányon túlmenően a havi alapdíj 50 százalékával megegyező összegű szállásköltség-térítésre jogosult. Az Országgyűlés honlapján olvasható adatok szerint 2006 júniusától a képviselői alapdíj 220.800 forint.


Az MDF már tavaly próbálkozott


Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője elmondta: az MDF már egy évvel ezelőtt olyan négy javaslatból álló csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely tartalmazta a szállásköltség-térítés igénybevételének szigorúbb szabályozását.


“Nyitott kapukat dönget az MSZP és az SZDSZ. Nekünk ez a négy javaslatunk volt közel egy évvel ezelőtt, akkor lesöpörték a pártok az asztalról. (…) Az MDF minden költséghatékonyságra, észszerűsítésre és az Országgyűlés munkájának szakszerűsítésére irányuló javaslatot megfontol” – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: készülnek a házbizottsági ülésre.


Dávid Ibolya 2006 májusában terjesztett elő takarékossági javaslatokat a parlament alakuló ülését előkészítő megbeszélésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik