Belföld

Min röhögtek a képviselők a Parlamentben?

Bár Gyurcsány Ferenc beszélt legtöbbször az Országgyűlésben, a képviselők mégis Semjén Zsolt és Kuncze Gábor beszólásán nevettek legtöbbször. Olvassa el a képviselők parlamenti bekiabálásait és megjegyzéseit!

Az elmúlt évben a kormányprogram vitájától kezdve a napirend előtti felszólalásokig rendszeresek voltak a képviselői bekiabálások, de az Országgyűlés jegyzőkönyvei szerint több példa akadt a humoros, a képviselők körében nagy tetszést arató hozzászólásokra is.

Nyelvtan és kormányprogram

Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök júniusban, a kormányprogram vitáját bevezető expozéjában azt mondta: “Nem azért kell államreformot csinálni, mert az új szociálliberális kormány vagy annak miniszterelnöke túlmozgásos”.

Ugyanebben a vitában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezérszónoki felszólalásában úgy fogalmazott: „A kormányprogram nyelvezete általában szégyenlős és szemérmes, szereti a szenvedő szerkezeteket és az általános alanyt”. Erre Kuncze Gábor SZDSZ-elnök bekiabált: „Ez rád nem jellemző!”

Orbán Viktorhoz hasonlóan Semjén Zsolt is nyelvtani szempontból közelítette meg a kormányprogramot felszólalása elején: „Persze nyelvtanilag megáll a dolog, mert vannak benne szavak, alany, állítmány, vessző, pont, írásjelek, de az egésznek a belső kohéziója, a szerves tartalma, a mögötte lévő valódi politikai akarat nincs benne”. Ekkor az MSZP-s Podolák György kiabált be a KDNP elnökének: „Két perc alatt nem mondtál semmit!”

Kiről is szólt a bizalmi szavazás?

Semjén Zsolt a bizalmi szavazáson azt mondta: „Kuncze Gábor frakcióvezető urat és Lendvai Ildikót hallgatva az az érzésem támadt, hogy itt valamilyen tévedés van, ugyanis abból, ami itt elhangzott, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az MSZP és az SZDSZ frakciója megvonta a bizalmat Orbán Viktortól.” Erre a mondatra a szocialisták padsoraiból ez a megjegyzés érkezett: „Ezt jól látod! Ezt nagyon jól látod!”

A politikus felszólalása végén így fordult a kormánypárti képviselőkhöz: „Kedves MSZP-s és SZDSZ-es Képviselők! Önök – mint ez a próbaszavazásnak nevezett színjáték során valószínűvé vált – meg akarják újfent szavazni Gyurcsány urat Magyarország miniszterelnökének. Ezzel bűnrészességet vállalnak mindabban, ami történt, és magukra húzzák a felelősséget. Ez a döntés körülbelül olyan, mint hogyha viaduktépítéssel Matuska Szilvesztert bíznák meg”.

E vitában Kuncze Gábor hozzászólásában felsorolta a Fidesz kormányzása alatt be nem váltott ígéreteket, melyeket Orbán Viktoron kért számon: „Elérkezik a katartikus pillanat, és érkezik a válasz a másik oldalról: Orbán Viktor is megszólal, és azt mondja, hogy ‘mindig igazat mondtam’. (…) Tényleg, tisztelt képviselőtársaim? És a megfigyelési ügy? És az egyszeri nagyarányú adó- és járulékcsökkentés? És a 400 százalékos béremelés? És Kaya Ibrahim és Josip Tot? És a kőbányaügyek? És a 7 százalékos gazdasági növekedés? És az, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve? És az, hogy népszavazás van az önkormányzati választásokon? Ezek, tisztelt képviselőtársaim, csak részei a hazugságsorozatnak, és ennek a hazugsághegynek nem megyek a csúcsára, mert ott már olyan ritka a levegő, hogy meg kellene szakítanom a beszédemet”.

Boross és a kéjnők

Az MDF-es Boross Péter a vitában – kormánypárti és ellenzéki padsorokban egyaránt derültséget kiváltva – megjegyezte: „Azt még szégyellem is, mint minden más kilopott iratot, adatot, amivel képesek élni emberek, képesek a politikai ellenféllel szemben lopott anyagot felszolgálni, felhasználni. (…) Egyébként végtelenül sajnálom, hogy miniszterek és miniszterelnökök lebuktatására feketén felvett anyagot használnak manapság, és nosztalgiáim vannak olyan idők után, amikor legalább mutatós kéjnőket használtak erre a célra. (…) Végzetnek és halálnak is szebb lenne”.

A szabad demokraták elnöke a november 20-i ülésen napirend előtti felszólalásában Semjén Zsolt hozzászólására válaszolt: „A felszólalásom elején szokásomtól eltérően nem a miniszterelnök úr, hanem Semjén frakcióvezető úr felszólalásának azon érdemi, előremutató, szakmai és a békülékenységet elősegítő (…) szavaira szeretnék reagálni, amelyeket én ilyennek minősítettem”. Kuncze Gábor ekkor fejét lehajtva szünetet tartott, és nem szólt semmit. A kormánypárti képviselők nevetéssel és tapssal reagáltak a politikus felszólalására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik