Belföld

Gyurcsány bírálta Molnár Lajost

A kormányfő úgy dicsérte kedden Hiller Istvánt és oktatási reformját, hogy közben azt üzente Molnár Lajosnak: vegyen példát a szocialista miniszterről. Gusztos Péter viszont azt várná el a kormányfőtől, hogy teljes körű politikai támogatást adjon Molnár Lajosnak.

„Sokféleképpen lehet az átalakításokat csinálni. Legalább két példát látok mostanában az országban. Ez az egyik fajta, amikor egyébként nyilvánvalóan nem azonos érdekű felek hosszú tárgyalásokat követően meg tudnak állapodni. Nem kétséges az én számomra, hogy a hallgatóknak egy sor részkérdésben nem ugyanaz az érdekük, mint mondjuk az intézményi vezetést képviselő rektoroknak, vagy mondjuk az alkalmazottakat képviselő szakszervezetnek. Ez teljesen világos, hogy van, amiben egyetértenek, és van, amiben nem. De a végén sikerült egyetértésre jutni. Lehet így is reformot csinálni, és lehet másképpen is. A rosszabbik példának a felemlítését meghagyom önöknek, a jelenlévőknek” – közölte Gyurcsány Ferenc kedden a felsőoktatási ösztöndíjrendszer bevezetése kapcsán.

A kormányfő valószínűleg Molnár Lajosra utalt, ugyanis az oktatási reform mellett a hadügyi és az egészségügyi reform van a kormány terítékén. A honvédség átalakítását pedig épp a napokban dicsérte a miniszterelnök.


Kiállás kell

Az SZDSZ ügyvivője szerint azonban Gyurcsány Ferencnek teljes mellszélességgel Molnár Lajos mellett kéne állnia, főleg az elmúlt hetek nyilatkozatai után. Gyurcsány ezen nyilatkozata engem Horn Gyula korábbi, “nincs közbiztonság” kijelentésére emlékezetet – mondta Gusztos Péter a FigyelőNetnek.


Az SZDSZ ügyvivője egyetért Gyurcsánnyal abban, hogy a reformokat valóban többféleképpen lehet véghez vinni. „Egyrészt, hogy történik lényeges változás, másrészt, csak úgy tesznek, mintha reform lenne, de érdemi változás mégsem történik” – közölte Gusztos. Mint mondta, nem összehasonlítható az, hogy Hiller István megegyezik a hallgatókkal az ösztöndíjakról, azzal, hogy Molnár Lajos a teljes magyar kórházi struktúrát alakítja át. „Nem lehet ezt érdeksérelem nélkül véghez vinni” – közölte a liberális politikus.


Az MSZP-nek nem tetszik


Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, az MSZP-ben egyre többen kritizálják a liberális miniszter intézkedéseit. Először Schvarz Tibor szakpolitikus nyilatkozott felháborodottan, hogy Molnár felrúgta a megállapodást az ágyszámokról. Akkor Gyurcsány még megvédte az SZDSZ-t, és kiállt a reform mellett. Legutóbb azonban Horn Gyula jelentette ki, hogy elhibázott lépés a vizitdíj bevezetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik