Belföld

Ismét közlekedik a 239-es busz

A metróépítkezések miatt a tavalyi évben ideiglenesen közlekedő 239-es buszt egy civil kezdeményezés nyomására állítják vissza.

Kerületi kezdeményezésre február elsejétől ismét közlekedik a 239-es busz, amely Gazdagrétet köti össze a Belvárossal. Erről szerdán határozott a főváros városüzemeltetési bizottsága.

A csuklós buszok a Gazdagréti lakótelep és a Vas utca, a későbbiekben pedig a Blaha Lujza tér között közlekednek.

A busz gyorsjáratként jövő csütörtöktől, a reggeli csúcsban 4-8 percenként, a délutáni időszakban 10 percenként követik egymást.
Újbuda közlekedésére igen jelentős hatása van annak is, hogy így a Budaörsi úton is javul a tömegközlekedés (a vonalon öszesen 7 autóbusz szállítja az utasokat), valamint most már közvetlen járattal elérhető Gazdagrétről a Belváros. A számítások szerint a 239-es az utazók számára 3-6 perccel rövidebb időt, és kevesebb átszállást jelent.

Korábban lapunk hasábjain beszámoltunk arról, hogy egy gazdagréti civil kezdeményezés (és tőle függetlenül az MTA Kutatóintézete) aláírásokat gyűjtött a járat visszaállítására, ami eredetileg csak a tavalyi metrófelújítás idején járt. A civilek vezetője, Suszter András maga járt a BKV akkori vezérigazgatója, Aba Botond, és a főpolgármester nyakára. Ennek nyomán végül Demszky Gábor utasította a BKV-t, hogy indítsa újra a járatot, noha pénzt nem rendelt a feladathoz. A közlekedési vállalatnak ezen kívül nem volt kifogása, de a mostani bizottsági döntés után ez a pénzügyi akadály is elhárult a – lakók kérése ellenére továbbra is csak ideiglenes – buszjárat közlekedése elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik