Belföld

Mostantól minden bejelentett budapesti patkányról tudni fog az önkormányzat

MTI / Kovács Attila
MTI / Kovács Attila
Két évig ismét az RNBH Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat Budapesten, az új szerződés komplexebb műszaki tartalommal bír, hatékonyabb irtási folyamatot határoz meg és ellenőrizhetőbbé teszi a konzorcium működését, illetve „keményebb feltételek mentén” ellenőrzi az irtást – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

A sikeresen lezárult közbeszerzési eljárás eredményeképpen szerdától kezdődően két évig az RNBH Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat Budapest területén – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az RNBH Konzorcium 2018 óta végez patkányirtást Budapesten, de a következő időszakban teljesen más követelményeknek kell megfelelnie, mint az elmúlt két évben. „Ráadásul közvetlenül a fővárosi önkormányzat fogja, keményebb feltételek mentén ellenőrizni az irtást” – tették hozzá. A közlemény szerint a szerdától hatályos szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, valóban a főváros érdekeit képviseli.

A Főpolgármesteri Hivatal tudatta azt is, hogy az új szerződés alapján a főváros határozza meg azt a 20 kiemelt csomópontot, ahol mintegy 700 helyen folyamatos méregmező fenntartása szükséges. A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések a fővároshoz futnak be, nem az irtást végző céghez, így minden bejelentésről tudni fog az önkormányzat, és így a városgondnokok segítségével maga is ellenőrizni tudja a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját.

Emlékeztettek, a Fővárosi Közgyűlés a 2020. június 24-i ülésén döntött úgy, hogy a korábbi lakossági tapasztalatok alapján felülvizsgálja a hatályos vállalkozási szerződést és új közbeszerzést ír ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik