Belföld

Ősszel döntenek a női kvóta törvényjavaslatról

Szeptember második felében kerülhet a parlament elé a nők politikai képviseletét erősítő kvóta törvényjavaslat, amely 30 százalékra emelné a női képviselők arányát az Országgyűlésben - közölte pénteken Szegeden Sándor Klára.

A javaslatot az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság megtárgyalta, és általános vitára alkalmasnak találta – mondta az SZDSZ képviselője sajtótájékoztatón, amelyet a nők politikai képviseletéről szóló konferencia előtt tartottak. Mint elhangzott, a kezdeményezést a női kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek ideológiai kötödéstől függetlenül támogatják. A javaslattal kapcsolatban minden párt megosztott, de már a konzervatív női szervezetek is üdvözölték a kezdeményezést – jegyezte meg a liberális politikus.

A május 15-én benyújtott képviselői önálló indítvány szerint az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon a pártlistákon az egyik nem képviselőjét minden esetben a másik nem képviselője követné. Ez a hazai vegyes választási rendszer következtében azt eredményezné, hogy a nők aránya 30 százalékra emelkedne a jelenlegi 10,8 százalékról, mivel az egyéni körzetekben várhatóan továbbra is többségében férfiakat indítanának a pártok – közölte Sándor Klára.

A női országgyűlési képviselők egyharmados aránya a liberálisok szerint már látható változásokat hozhat a hazai politikai életben: a közvetlenül a nőkre vonatkozó kérdések mellett olyan témák is hangsúlyosabban jelennének meg, mint például az oktatás, a szociális terület és az egészségügy.

A világon 38 országban, köztük Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban van érvényben hasonló, a nemekre vonatkozó kvóta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik