Belföld

Rekorddöntő kánikula várható

Szerdán és csütörtökön továbbra is kánikula várható az ország egész területén, a nagy meleg csak péntektől mérséklődik.

Napközben erős kánikula lesz, kora délutánig napsütéssel, délután és éjszaka -különösen az ország északi felén- kiadós záporokkal, viharos zivatarfoltokkal – állítja az Eumet oldala

Nadrai Attila meteorológus szerint szerint a kánikula csütörtökön éri el a „csúcspontját”, aznapra 32-37 Celsius-fokra lehet számítani, és esetleg a melegrekord is megdőlhet. Korábbi statisztikai adatokat ismertetve elmondta: 1968. június 19-én Miskolcon 35,3 Celsius-fokot, 1908. június 20-án Nyíregyházán pedig 37 fokot mértek, és szintén ennyit mutatott a hőmérő 1908. június 21-én Debrecenben.

A nagy meleg péntektől fokozatosan mérséklődni fog – mondta Nadrai Attila, hozzátéve: így valószínűleg visszavonhatják a hétfőn elrendelt hőségriasztást.

Csütörtökön napközben helyenként nyugaton és északon fordulhat elő zivatar. A késő délutáni, esti órákban északnyugat felől egy hidegfront éri el az országot. Ehhez kapcsolódva nyugat felől többfelé várható zivatar, heves zivatar az ország északi felén valószínű. Ezeket óránként 80-110 kilométeres viharos széllökések, és két centimétert meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti.

Az orvosmeteorológus szerint továbbra is melegfronti hatásra számíthatunk. Orvosmeteorológiai szempontból nem a front közvetlen hatása lesz a meghatározó szervezetünk működésére, hanem a napok óta tartó és egyre fokozódó kánikula. A hőség miatti tompultság és a koncentráló képesség csökkenés következtében a közlekedési balesetek száma növekedhet. A felforrósodott kocsiban a fokozódó izzadás következtében akár ájulásos rosszullét is jelentkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik