Belföld

Támogatja az SZDSZ a kompromisszumos javaslatokat

Egyhangúlag támogatja az SZDSZ parlamenti frakciója a koalíciós pártok vasárnap elfogadott kompromisszumos javaslatait – közölte Gusztos Péter, frakcióvezető-helyettes hétfőn.

Támogatják a pártelnököt abban, hogy a részletek kidolgozását követően, július 1-jén olyan megállapodást írjon alá, amely a koalíciós szerződés melléklete lesz – mondta Gusztos Péter.

Közölte: javaslatot tesznek arra, hogy ősztől a kormányzati kabinet mintájára a koalíciós pártok frakcióvezetése között is jöjjön létre olyan egyeztető fórum, amely biztosítja a szocialisták és szabad demokraták vezetése által megkötött politikai megállapodások parlamenti betartását.


Kóka János pártelnök ismertette a megállapodás-tervezetet, amely az egészségügy mellett tartalmazza a növekedés, az igazságosság, a környezetvédelem és a kampányfinanszírozás kérdését, és amelynek alapját az SZDSZ 10 pontos, a legfontosabb reformterületeket felvonultató javaslata képezi.


Az SZDSZ elnökének értékelése szerint a liberálisok javaslatainak több eleme megvalósult. Elmondta, hogy még nincs egyezség a 13. havi nyugdíjban, az egyházi finanszírozásban pedig még nem sikerült egy konkrét modellben megállapodni. Kóka János elmondta: az egészségügyi tárca egyeztetett a biztosítókkal, és úgy tűnik, markáns érdeklődés van arra, hogy belépjenek erre a piacra. A pártelnök arra számít, hogy a verseny megéri majd a biztosítóknak, az államnak, de elsősorban a betegeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik