Belföld

Bizottság vizsgálja az Egymásért ügyet és a rendőrségi morált

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nagy többséggel támogatta két, fideszes képviselők által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását; az egyik az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal, a másik a rendőrség morális válságával foglalkozhat majd.

A vámnyomozók gyanúja szerint milliárdos kárt okozó közhasznú, karitatív egyesület kapcsán a kezdeményezők vizsgálnák többek között az eset nemzetbiztonsági kockázatait, illetve azt, hogy a polgári titkosszolgálatokat irányító kancelláriaminiszter testvérei hogyan kerültek kapcsolatba az alapítvánnyal.

Átvilágítanák a rendőrséget

A rendőrség morális válságát vizsgáló parlamenti bizottság a jelenlegi helyzethez vezető kormányzati döntéseket, társadalmi, politikai, gazdasági és szervezeti okokat, irányítási hibákat venné számba, továbbá foglalkozna azzal is, hogy a rendőri jogsértésekre milyen arányban derül fény és mekkora részük marad következmények nélkül.

A 10 tagú, paritásos – fele részben kormánypárti, fele részben ellenzéki képviselőkből álló – bizottságokba C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton átesett képviselők kerülhetnének majd be, ha a parlament is megszavazza a testületek felállítását. Az ellenzéki képviselők mindkét vizsgálóbizottság felállítása ügyében sürgős tárgyalást kértek.

Egyetértettek a digitális átállásban

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta az általános vitára bocsátását annak az MSZP-s, Fideszes, SZDSZ-es és MDF-es képviselők által beterjesztett javaslatnak, amely a digitális műsorszórással kapcsolatos pályázatok országgyűlési ellenőrzését szolgáló eseti bizottságok felállításáról szól.

A javasolt bizottságban helyet kapna mind az öt parlamenti pár 1-1 képviselője, illetve szakértője. A testület kétharmados többséggel alakítaná ki véleményét, állásfoglalását a digitális műsorszórással kapcsolatos pályázatokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik