Tech

Kütyüzünk, hogy elűzzük a magányt

Getty Images
Getty Images

Kontinens-szerte sokan magányosabbnak érzik most magukat, mint a járvány kitörése előtt – írja a Kaspersky kiberbiztonsági cég friss kutatása. A technológia azonban sokat segíthetnek a magányosság érzetének csökkentésében ebben a folyton változó időszakban. Sőt, tízből kilenc (89%) európai fogyasztó úgy vélekedik, hogy a technikai eszközök segítenek nekik az egyedüllét enyhítésében. Ez az adat összecseng a kiberbiztonsági vállalat 2020 tavaszán végzett kutatásának eredményével,

mely szerint a magyarok 82 százaléka használ kütyüket a magányosság elűzéséhez. 

„Az ember természetéből fakadóan társas lény, igényeljük a fizikai kontaktust és az egymással eltöltött minőségi időt. A pandémia egyik markáns hozadéka az izoláció, amely – bár tagadhatatlanul pozitív hatással bír a vírus terjedésének csökkentésére – negatívan befolyásolja lelki állapotunkat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elszigeteltség életünk egészére kiterjed, magánéletünktől kezdve egészen a munkánkig, így nincs olyan mentsvárunk, ahol megpihenhetnénk. A digitalizáció által nyújtott virtualitás segíthet ezekben a nehéz időkben, teret adva a „találkozásoknak” és az együttes támogatásnak” – mondta el ennek kapcsán Damsa Andrei pszichológus.

Különösen az időseknek nagy segítség

A Kaspersky megállapította, hogy azon európaiak közül, akik saját bevallásuk szerint most magányosabbnak érzik magukat, mint a világjárvány előtt, négyötödük (84%) úgy véli, hogy ez azért van, mert nem találkozhatnak személyesen a családtagjaikkal, a barátaikkal és a kollégáikkal. Mióta tavaly intézkedéseket vezettek be a koronavírus megállítására, az emberek nemcsak az időtöltésre találtak új módszereket, hanem a szeretteikkel való kapcsolattartásra is. A rendszeres videóhívások és az online kvízek a legjobb példák arra, hogy miként segítette elő a technológia a kapcsolatban maradás iránti vágy megvalósulását.

A technológia különösen az idősebb generáció esetében játszott fontos szerepet a magány enyhítésében. Azon baby boomerek és 65 év felettiek közül, akik a világjárvány alatt a korábbinál magányosabbnak érezték magukat, 64% egyetért azzal az állítással, hogy a technológia segített nekik a magány enyhítésében.

Kapcsolódó
A koronavírus-járvány miatt sok idősnek bezárult a világ
A magyarországi 65 éven felüliek társas kapcsolatait vizsgálta a Társadalomtudományi Kutatóközpont két munkatársa.

A Kaspersky kutatása ugyanakkor arra is rávilágított, hogy nem mindenki járatos eléggé a technológiában, ez pedig hatással lehet a mentális egészségükre és súlyosbíthatja a magányosság érzését. A válaszadók csaknem egyharmada (30%) szeretné magabiztosabban használni a technológiákat, ugyanis így kevésbé éreznék magukat magányosnak.

Bár fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban maradjunk a szeretteinkkel, az internet jó eszköz lehet arra is, hogy hasonló érdeklődési körű csoportokkal lépjünk kapcsolatba, vagy hogy létfontosságú támogatást kapjunk ezekben a nehéz időkben. A társadalmi magányosság azonban már jóval a világjárvány előtt is problémát jelentett, így sok olyan mentális támogatást nyújtó szolgáltatás (pl. a Samaritans nevű szervezet) létezik, amelyek segítséget nyújthatnak az elszigeteltséggel való megbirkózáshoz.

Amit érdemes csinálni az interneten

Azok számára, akik a technológia kiaknázásával szeretnék enyhíteni a magányukat, a Kaspersky az alábbiakat ajánlja:

  • Szervezzenek filmnéző estét, és kérjék meg a családtagokat és a barátokat, hogy csatlakozzanak. Sok streaming szolgáltató már „party” vagy „csoportos” filmnézési funkciót is kínál, amely lehetővé teszi, hogy több háztartás is egyszerre nézhesse ugyanazt a tartalmat. Sőt, egyes szolgáltatók még a valós idejű csevegés lehetőségét is felkínálják, így a filmnézés megszakítása nélkül is meg lehet beszélni egymással a látottakat.
  • Tegyenek virtuális látogatást egy új vagy a kedvenc múzeumukban. A világ leghíresebb művészeti galériái és múzeumai közül már több is lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók online is megtekinthessék a kiállításokat és a műtárgyakat.
  • Menjenek online koncertre vagy fesztiválra. A klasszikus zenétől a DJ-k által kevert zenékig az előadók világszerte több lehetőséget biztosítanak a rajongóknak ahhoz, hogy „élő” koncertélményben lehessen részük az otthonuk kényelmében.
  • Csoportos edzés. Egyre több edzés érhető el online, és a résztvevők a barátaikkal vagy a családtagjaikkal közösen is részt vehetnek az órákon, így támogathatják egymást.
  • Sajátítsanak el új készségeket. Számos tanfolyam érhető el online, a főzőtanfolyamoktól a nyelvleckékig, melyeket most már csoportosan is el lehet végezni.
  • Az online játék nem csak a gamereknek való. Az Arcade-alapú játékokat kínáló weboldalakon a barátok és a családtagok együtt oldhatnak meg rejtvényeket, illetve pont úgy versenghetnek, mintha táblás társasjátékokkal játszanának.

A biztonsági cég kiemeli, hogy mindeközben ne feledkezzünk meg a tudatos internethasználatról és az adatvédelemről sem. Védjük eszközeinket biztonsági szoftverrel, használjunk erős jelszavakat vagy jelszókezelőt. Kezeljük fenntartással a kéretlen üzeneteket, és figyeljünk még jobban az adathalász-levelekre, nyereményjátékokra. A csoportos meetingekre szóló meghívókat és azonosítókat tartsuk titokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik