Tech

A csalók is nagyon várták a Cyberpunk 2077 megjelenését

cyberpunk 2077
CD Project
cyberpunk 2077
CD Project

Nyolc évnyi várakozás és számos halasztás után december 10-én végre megjelent az év legjobban várt videójátéka, a Cyberpunk 2077. A játékosok alig várták, hogy végre elmerülhessenek a programban, a csalók pedig hasznot húznak a türelmetlen játékosok kihasználásából.

Az év első 10 hónapjában a Kaspersky arra lett figyelmes, hogy a csalók folyamatos érdeklődést mutattak a Cyberpunk 2077-et váró játékosok iránt. A 2020. január–november közötti időszakban a vállalat szakemberei több mint 3300 próbálkozást észleltek világszerte a felhasználók megfertőzésére olyan különféle fenyegetésekkel, amik a még meg sem jelent játékot imitálták.

Az elemzések során a szakemberek több olyan oldalt találtak, amik a Cyberpunk 2077 letöltését kínálták már jóval a megjelenés előtt.

A weboldalakon található telepítőprogramok valódinak tűnnek, de valójában semmilyen játékfájlt nem töltenek le: csak várnak egy ideig, majd licenckulcsot kérnek a felhasználótól. A kulcsot a csalók által készített felmérés kitöltésével lehet megszerezni, amiknél személyes adatokat, például e-mail címet és telefonszámot kell megadni. Ezt követően a felhasználó megkapja a kulcsot, ami sehová sem vezet. Az áldozat előtt megjelenik egy nyitóképernyő, és amikor az alkalmazás elindulna, a felhasználó kap egy üzenetet, hogy hiányzik egy DLL fájl, ami nélkülözhetetlen a játék elindításához. Ahhoz, hogy hozzájusson ehhez a DLL-fájlhoz, a felhasználónak megint ki kell töltenie a felmérést, de ezt követően már nem történik semmi.

A szakértők szerint így kerülhetők el a csalók:

  • Kétkedéssel kell fogadni minden hírt vagy rendkívül kedvező ajánlatot és promóciót. Sose feledjük: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nagy valószínűséggel hamis.
  • Felelős vásárlás: a játék letöltése előtt ellenőrizendő a forgalmazó hírneve. Ha korábban már etikátlanul jártak el, akkor ne őket válasszuk.
  • Az adatok megadása, fizetés vagy programok letöltése előtt ellenőrizendő, hogy az üzenetek megbízható forrásból érkeznek-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik