Belföld koronavírus

Későbbi zárást, sportolási lehetőséget és a vendéglátók teraszainak nyitását kéri a Momentum polgármestere

Marjai János /24.hu
Marjai János /24.hu

A Momentum terézvárosi polgármestere, Soproni Tamás több pontos lazítási ötletcsomaggal állt elő hétfő koradélután. A Facebook-on közzétett bejegyzése szerint a „téli depresszió, a bezártság okozta feszültség beláthatatlan és hosszú távú károkat okoz. És igen, nemcsak a vírusnak vannak emberáldozatai, hanem a gazdasági válságnak is.”

Azok fizették a legnagyobb árat, akik az állásukat is elveszítették. Terézváros polgármestereként pontosan látom, mit jelent ez a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók részére. A véget. Felszolgálók, pultosok, zenészek, szakácsok, takarítók élnek nulla forint bevételből hónapok óta. Sokan közülük családos emberek. És ez így nem tartható tovább.

Soproni hangsúlyozza: „a vírus megállítása az első, ebben egyetértünk.” Ugyanakkor azt is kérdi:

  • Biztosan jó ötlet 7 órakor bezárni az üzleteket, hogy soha nem látott tömegeket zsúfoljunk össze?
  • Biztosan növelné az esetszámot, ha este 8 után lemehetnénk futni vagy akár sétálni a párunkkal, ezzel is óvva a mentális egészségünket?
  • Biztosan többen betegednének meg, ha másoktól méterekre leülnénk egy teraszra, hogy megigyunk egy kávét?

Ekkor tér rá javaslataira, amelyek a következők: „Viseljünk maszkot, tartsunk távolságot, ügyeljünk a higiéniára. És persze védjük kiemelten az időseket, krónikus betegeket. Nem arról beszélek, hogy nyissunk ki mindent, az edzőtermektől a szórakozóhelyekig, csak arról, hogy az észszerűtlen korlátozásoknak vessünk véget. Mert ezen is emberéletek múlnak.”

A konkrét ötletei pedig ezek:

  1. Engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat.
  2. A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is.
  3. Kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok.
  4. Hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek.

Bejegyzését így fejezi be: „Eddig ismeretlen helyzettel nézünk szembe mindnyájan – mi, politikusok is. Nem szégyen korrigálni. A kormánynak sem lenne az.”

Frissítés. Hasonló felvetéseket fogalmazott meg Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. “Átgondolatlan volt a kormányzati korlátozások tavaly novemberi elrendelése, bizonyos szolgáltatások esetében itt az ideje a szabályozás megfontolt és okos újrarajzolásának” – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján. Ujhelyi érthetetlennek nevezte, hogy miközben zsúfolt buszokon közlekedünk, a gyermekek járnak általános iskolába, plázákban és áruházakban állunk sorban egymás után, közben a nyitott vadasparkok, állatkertek, szabadtéri látványosságok még mindig zárva kell tartsanak. Hasonlóképp a teljes korlátozás újragondolását javasolta az MSZP európai politikusa a múzeumok, levéltárak, kiállítások, könyvtárak esetében, ahol megfelelő létszámkorlátozással és maszkviseléssel fenntarthatóak lennének a járványügyi előírások. Az MSZP politikusa szerint a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális lecsökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik