Belföld

Ötmilliárddal segítené a Fidesz a mentőket

A Fidesz 4,9 milliárd forinttal növelné az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetését, ezért a párt módosító indítványt nyújtott be - közölte Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A módosító indítványt a 2008. évi költségvetési törvényhez nyújtották be, és az összeget fejezeti átcsoportosításból teremtenék elő, mégpedig a Honvédelmi Minisztérium (HM) felhalmozási, beruházási célú kiadásaiból. A HM-nél ez a fejezet egy 84 milliárdos tétel, ami így 79 milliárd forintra csökkenne. „Azt gondoljuk, hogy az arány nem olyan nagy veszteség, mint amennyit a magyar polgároknak jelent a mentésben” – fogalmazott.

Az ellenzéki párt politikusa elmondta: a kormány ellehetetleníti az OMSZ-t azzal, hogy nominálisan egymilliárd forinttal tervezi csökkenteni a szervezet költségvetését, amely így 22,3 milliárd forintból kénytelen gazdálkodni. Horváth Zsolt szerint ez oda vezet, hogy az OMSZ-nél elbocsátások várhatók, amelynek következményeként veszélybe kerülhet a mentés. Emlékeztetett arra is, hogy 2006 óta mintegy 20 százalékos létszámleépítés történt a mentőknél.

Nem szabad teljes egészében szétválasztani a mentést a betegszállítástól, és megjegyezte azt is: azzal, hogy megkezdődött a betegszállítási feladat leválasztása a szervezet tevékenységéről, nem csökkent annak működési költsége – mondta el kérdésre válaszolva saját véleményét Horváth.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik