Belföld

Az MDF a falvak gyógyszertárait félti a mobilpatikáktól

A tervezett mobilpatikák bevezetésével veszélybe kerülhetnek a kistelepüléseken működő gyógyszertárak, egyre több patika szorulhat majd állami támogatásra - mondta Csáky András, az MDF egészségpolitikusa szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

“A vidéki kis gyógyszertárak, fiókgyógyszertárak és a kézi gyógyszertárak jövedelmezősége jelentősen csökken, ezért félő, hogy a jelenlegi feltételek mellett a tervezett változtatás esetén veszélybe kerül a gyógyszerellátás biztonsága” – mondta Csáky András. A politikus hangsúlyozta, hogy a mozgó patikákkal sem a gyógyszer megfelelő minősége, sem a személyes felelősség, sem az ellenőrzés nem biztosítható.

Nincs felhatalmazása a kormánynak?

Az MDF szerint a jelenlegi törvényi szabályozás nem nyújt lehetőséget a kormány számára a rendeleti szabályozásra a mozgó patikák bevezetésével kapcsolatban, ezért az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy ne tegyen törvénytelen lépéseket.

Arra kérjük az ÁNTSZ-t, hogy ne adjon ki működési engedélyt mobilpatikára addig, amíg a parlament nem tárgyalja meg a kormány jelentését a gyógyszerbiztonsági törvény tapasztalatairól – mondta Csáky András. Az MDF képviselője rámutatott: a 2006-os törvény záró rendelkezése arra kötelezi a kormányt, hogy 2007. szeptember végéig terjessze az Országgyűlés elé a jelentést.

A jelenlegi rendszer megoldja

Csáky András megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a kormány vasárnapi bejelentésével beismerte, hogy céljai kudarcot vallottak: a kistelepüléseken nem nyíltak új gyógyszertárak, a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás iránt pedig minimális az érdeklődés.

Az MTI azon kérdésére, hogy a demokrata fórum elfogadhatónak tartana-e egy olyan javaslatot, hogy csak azokon a településeken működhetne mobilpatika, ahol nincs hagyományos gyógyszertár, Csáky András azt mondta, csak megfelelő hatástanulmányok után lehet arról dönteni a mozgó patikák bevezethetőségéről.

A távirati irodának arra a felvetésére, hogy könnyebb lenne-e az idős embereknek, ha a gyógyszert házhoz vinnék, a politikus hangsúlyozta: a jelenlegi gondozóhálózat és a szociális ellátórendszer biztosítani tudja ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik