Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével kerestük az ország legjobb minőségű virslijét. Illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.
A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A 10 fős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően, az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket. A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), 75%-os hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.
Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket, nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával). A virsliket vakteszt során értékelte a 10 meghívott zsűritag – séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek – a tesztlapon található kritériumok alapján. 25 pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a 10 zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott. A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája.
Magyarország kereskedelmi forgalomban kapható prémium virslije: a Sága Royal virsli
Top 5 virsli 2020-ban:
- Abszolút győztes: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
- Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
- Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
- Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
- Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont
A Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d’Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd.
A Made in Hungary Magyarország prémium virslitesztjének tesztelői:
- Barna Ádám Bisztró 42 társtulajdonos séf – Dining Guide Az Év Séfje 2018
- Erdei János Pasztell Étterem séf – Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
- Gyekiczki János Hungarofood tulajdonos-ügyvezető, élelmiszeripari mérnök
- Hamvas Zoltán Bocuse d’Or Akadémia elnök
- Pákozdi Nóra Dining Guide TOP100 főszerkesztő
- Rosenstein Robert Rosenstein Vendéglő társtulajdonos
- Sárközi Ákos Borkonyha/Textúra séf – Dining Guide TOP10 2020 – Michelin-csillag
- Széll Tamás Stand/Stand25 társtulajonos séf – Dining Guide Év Étterme 2020 – Michelin-csillag
- Tóth Gábor Élelmiszeripari mérnök
- Lutz Lajos Párisi Passage executive-chef