Belföld

Akad gyógyszer, ami drágult elsejétől

Bár a hétvégén az egészségügyi miniszter 550 gyógyszer árának csökkentését jelentette be, arról nem szóltak a hírek, hogy ezzel egy időben 39 gyógyszer támogatásának a mértékét is csökkentették.

Bár július elsejétől 550 – jórészt vérnyomáscsökkentő és fájdalomcsillapító – gyógyszer ára csökken, egy olvasónk azt jelezte, hogy az általa napi rendszerességgel szedett vérnyomáscsökkentő készítmény viszont jelentősen megdrágult.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján megtalálható táblázatból kiderül, hogy a drágulás főként a vérnyomáscsökkentő és antidepresszáns készítményeket érinti. Támogatását vesztette többek között a Furosemid, a Dopamin vagy a Lacipil is.


Megkeresésünkre az OEP-nél azt közölték, hogy a fix támogatás alapjául szolgáló referencia ára csökkent, így az adott hatóanyag- vagy terápiás csoportba tartozó készítmények támogatási összege is csökkent, ráadásul a szóban forgó készítmények forgalmazója, gyártója nem csökkentette, vagy a versenytársakhoz képest kisebb mértékben csökkentette a készítmény árát, így lett kevesebb vagy akár megszűnhetett a tb-támogatás. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy valamennyi ilyen terméknek van a támogatotti listán az adott készítménnyel azonos helyettesítője.


Az árváltozástól Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca vezetője – mint vasárnap elmondta – jelentős megtakarítást vár, a minisztérium számításai szerint a társadalombiztosítás több mint hétmilliárdot, a betegek további hárommilliárd forintot spórolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik