Belföld

Gyurcsány kiosztotta a Fideszt

Gyurcsány kijelentette: ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás, azt a kormány magára nézve kötelezőnek ismeri el. Navracsics hangsúlyozta: a Fidesz sohasem támogatta az antiszemita jobboldalt, de a miniszterelnök szerint lezsidózták. Dávid Ibolya kikérte magának az összemosást a Fidesszel, Gyurcsány megkövette.

A kormány megbuktatását célzó ellenzéki politika kétszer is megbukott” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában. A kormányfő szerint ugyanis az Országgyűlés októberben megadta a bizalmat a kormánynak, másrészt az ellenzék politikája az utcán is megbukott. Kifejtette: párt még ilyen jelentős erőfeszítést nem tett azért, hogy utcára hívja az embereket, és így buktassa meg a kormányt. Gyurcsány szerint a Fidesz politikája nem érte el célját, mivel a kormány nem bukott meg, és érdemben nem tudta reformpolitikáját befolyásolni. A kormányfő beszéde előtt egyébként kivonult a Fidesz az ülésteremből.

Csurka és Orbán egyenlő

„Mára a legnagyobb ellenzéki pártban összekeveredett a jobbközép politika a szélsőséges, radikális, populista politikával” – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány feltette a kérdést, megérte az ellenzéknek a radikális szavazók miatt kokettálni az antiszemitizmust magára vonó szélsőjobboldallal? A miniszterelnök szerint Csurka és Orbán közé lassan egyenlőség tehető. A kormányfő kikérte azt is, hogy miért nem határolódott el a Fidesz azoktól, akik kővel, naranccsal és tojással dobálták Demszky Gábort az ünnepen.

„Elegem van abból, hogy legszebb nemzeti ünnepeink nem az együvétartozás ünnepeit szolgálják, hanem a pártoskodó harciasságot” – jelentette ki Gyurcsány. Hangsúlyozta: méltatlan és Magyarországot megszégyenítő, hogy Orbán Viktor március 15-én a kormány elkergetéséről beszél.

A népszavazásról

Gyurcsány felszólalásában arra kérte a Fideszt, hogy legalább álljanak elő programmal, csak ne mondjanak örökké mindenre nemet.

A kormányfő a Fidesz által kezdeményezett népszavazásról elmondta, ha érvényes és eredményes lesz bármely kérdés, akkor azt a kormány magára nézve kötelezőnek ismeri el.

Navracsics: nem folytatunk kettős beszédet


„Ön most itt nagyon erős akart lenni” – közölte reagálásában a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, a kormányfő nem gondolhatja komolyan, hogy nyugalomra és összedolgozásra van szükség, ha beszédében csak a Fideszt szapulja. Navracsics emlékeztette Gyurcsány arra, hogy Rogán Antal és Pokorni Zoltán is elhatárolódott a tojásdobálóktól. Közölte: mi nem védtük soha az árpádsávos zászlót, és soha nem folytattunk kettős beszédet. Hangsúlyozta: pártja soha sem támogatta az antiszemitizmust és a szélsőjobboldalt.


Navracsics beszédében a Batthyány-család közleményét is felolvasta, ami szerint az örökösök kikérték maguknak, hogy Gyurcsány Ferenc Batthyányhoz hasonlította magát és kormányát. Az ellenzéki politikus ismét elmondta, a Fidesz március 15-én 200 ezer emberrel ünnepelt békésen. A szám hallatán a koalíció hangosan nevetett.


Semjén elégtelent adna


A KDNP frakcióvezetője elmondta felszólalásában: a kormány morális értelemben megbukott, hiszen a nép felhatalmazása nélküli diktátumokat hoznak. Véleménye szerint a népszavazással írja be a magyar nép az elegtelent a kormány ellenőrzőjébe. Semjén Zsolt szerint március 15-én kétszázezer ember hitet tett a szabadság, a béke és az igazság mellett. A politikus a kormánytól és elsősorban Szilvásí Györgytől magyarázatot kért arra, hogy miért éppen március 15-én, a Fidesz nagygyűlésének kellős közepén hozták nyilvánosságra Budaházy György elfogásának hírét és fogva tartásának pontos helyszínét.


Kuncze szerint nem kell Orbánnal foglalkozni


„Most ment el a kedvem az egésztől” – kezdte beszédét az SZDSZ frakcióvezetője. Kifejtette: nem kell Orbán Viktorral foglalkozni, hiszen – mint fogalmazott – minden, amit csinál, abból a sértettségből táplálkozik, hogy elbukott két választást, és türelmetlen megvárni a harmadikat. „Egy demokratius társadalomban miért foglalkozunk vele? Nem érdemli meg” – véli Kuncze Gábor. A liberális politikus egyetért Navracsics Tiborral: szerinte sem folytat a Fidesz kettős beszédet. Mint mondta: az ellenzéki párt éppen azt mondja, mint az utcán randalírozó szélsőségesek. A politikus nem érti, miért nem határolódnak el a gyerekeket, színészeket kifütyülő kart lengetőktől. Kuncze szerint a kormánynak egy teendője van: folytatni a reformokat, és nem foglalkozni népszavazási „álkérdésekkel”.


Lendvai: én vagyok Budaházy


Az MSZP frakcióvezetője napirend előtt elmondta, a többség az igazi ünnepre szavazott csütörtökön. Köszönetet mondott nekik, a rendőröknek, azon jobboldaliaknak, akik – mint fogalmazott – nem barátai a kormánynak, de nem dobálták meg naranccsal, tojással a kabinet tagjait, illetve háláját fejezte ki azoknak is, akiknek eszükbe sem jutott megzavarni a Fidesz rendezvényét, bár nem értenek egyet Orbánnal. A politikus humorosan megjegyezte, be kell vallania, ők dobálták meg magukat, és ő maga Budaházy, parókába bújva.


Dávid Ibolya és Gyurcsány összeborult


Az MDF frakcióvezető-helyettese felszólalásában kikérte magának, hogy pártját mindig együtt említik az ellenzék többi tömörülésével. „A parlamenti ellenzék nem egységes, van egy anarchista ellenzék és egy európai módon cselekvő” – mondta Dávid Ibolya. A pártelnök kifejtette, március 15-én bűncselekmények sorozata zajlott az utcákon és a rendőrség ezt nem előzte meg kellőképpen.


Gyurcsány Ferenc viszontválaszában megkövette az MDF-et. Mint mondta: rossz szokás egységesen hivatkozni az ellenzékre, amely pedig valójában differenciált. „Létezik egy párt az ellenzéki oldalon, amely a magyar konzervativizmus hagyományainak méltó örököse” – fogalmazott. Megígérte, hogy ezentúl megkülönbözteti az MDF-et.


Gyurcsány: lezsidóztak


A miniszterelnök viszontválaszát folytatva kitért arra, hogy március 15-én a Fidesz egyik képviselője (Wittner Mária – a szerk.) 12 pontjában „magyarhitű” miniszterelnököt kívánt az országnak. Gyurcsány szerint ez a kifejezés az idegenszívű, azaz zsidó ellentétpárja. „Sok személyes támadás ér, a rendszerváltás óta talán egyetlen politikust sem próbáltak fizikailag ennyire megsemmisíteni, megalázni a nyilvánosság előtt. Nem lepődöm meg azon, hogy lezsidóztak, csak nem tudom – fordult Navracsiscs Tibor felé –, ezt önök miért nem értik” – mondta a kormányfő. Az esetet értékelve Gyurcsány úgy fogalmazott: ez a XX. század mocska. Hozzátette: az ország többsége pokolba kívánja az antiszemitizmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik