Belföld

Az EMIH szerencsétlennek tartja Feldmájer ajánlását

Szerencsétlennek tartja Feldmájer Péternek, a Mazsihisz vezetőjének a március 15-i nemzeti ünnepre vonatkozó, zsidóknak címzett ajánlását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

„Március 15-e a zsidóké is. Március 15. azoknak az ünnepe, akik azonosulnak a szabadság eszméjével” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az EMIH szerint nemcsak azért szerencsétlen az ajánlás, mert március 15. a zsidók ünnepe is, hanem azért is, mert a zsidóság is sokféle: mint írják, még a vallásos zsidóságnak is több irányzata van, amelyek közül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csak egyet, a neológ irányzatot képviseli. Véleményük nem képviseli például az EMIH álláspontját.

Feldmájer Péter a napokban azt ajánlotta zsidó származású honfitársainak, hogy maradjanak otthon a március 15-i nemzeti ünnepen. Az EMIH közlése szerint „Akár mulatni is lehetne az eseten, hiszen a Ha elege van a zsidózásból és a nyilasokból, töltse nemzeti ünnepünket külföldön címmel, a Mazsihisz lapjában megjelent írást félreérthetetlenül egy – amúgy igen rosszízű – purimi-farsangi viccnek szánta a szerző. Tudtunkkal ez a felhívás a Mazsihisz egyetlen zsinagógájába vagy oktatási intézményébe sem jutott el” – olvasható.

Mint írják, a viccet azonban egyes hírügynökségek komolyan vették, és ettől fogva ez már nagy felelősséggel jár. „Óvatosnak kell lennünk az ilyen felszólalásokkal, hiszen nem tehetjük meg, hogy a valóságtól aránytalanul elrugaszkodva félelmet ébresszünk, és pánikot keltsünk holokauszt-túlélő szüleinkben és nagyszüleinkben… ” – áll a közleményben. Az EMIH 2004-ben alakult újjá. Magyarországon még két izraelita hitközség van: a Mazsihisz és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik