Belföld

Molnár a rezidenseket is magára haragította

Az egészségügyi tárca tervei szerint csak a rezidensek kétharmadának fizetné az állam a szakorvosképzést, a négy orvosegyetem hallgatói ez ellen tiltakozva négyezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át az államtitkárának.

A hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy a tárca a tervek szerint csökkentené az államilag támogatott rezidensképzésben résztvevők számát. A változás a pályakezdő orvosok, gyógyszerészek és fogorvosok mintegy harmadát érintené, és azt jelentené, hogy azoknak, akiknek tanulmányait nem fedezi az állam, a jövőben “saját zsebből” kellene állniuk a szakorvosképzést.

A hiányszakmákat támogatnák

Horváth Ágnes államtitkár a négyezer aláírást tartalmazó mappát átvéve elmondta: a tárca azért tervezi a rezidensi rendszer átalakítását, mert komoly problémák vannak. Kifejtette: azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít. Hozzátette: a változtatás 2008-tól lépne életbe, így az idén végzetteket nem érinti az átalakítás, amely még a tervezés szakaszában van. A tárca nyitott a hallgatók képviselőivel a tárgyalásra és az együttműködésre – közölte az államtitkár, kiemelve, az idei keretszámokat március 31-én hirdetik meg.

Nyolcmilliárd a költség

A központi gyakornoki rendszer 1999 óta létezik Magyarországon, amelyre évente nyolcmilliárd forintot fordít az állam. A képzés keretében a diplomát szerzett szakorvosjelöltet az egyetem 26 hónapra közalkalmazotti státusba veszi. A jelenleg hatályos jogszabályok az orvosok mellett a fogorvosok és a gyógyszerészek számára is lehetővé teszi a szakképesítés megszerzését.

A 39 fajta szakképesítés, illetve a ráépítettként megszerezhető 42 fajta szakképesítés listáját egy rendelet szabályozza. A szakképesítéshez szükséges szakgyakorlati idő 3-7 év, amely központi gyakornokként eltöltendő két év törzsképzési időből, illetve az ezt követő 1-5 év szakgyakorlati időből áll.

Az évi nyolcmilliárd forintból fizetik az oktató orvosokat, és a jelölteket, továbbá ebből a pénzből kapnak a kórházak a dologi kiadásokra. A rendelkezésre álló összeg kétharmada a szakorvosjelöltekhez, illetve az orvosokhoz kerül.
Tavaly egyébként az általános orvosi rezidensi hely 832, fogorvosi 180, gyógyszerész pedig 107 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik