Belföld

Ismét ránk figyel a világsajtó

Óriási feszültség övezi a magyar nemzeti ünnepet, amelyet az ellenzék arra akar kihasználni, hogy újraindítsa zavaró akcióit - írják belga és osztrák lapok. A BBC-nél és az al-Dzsazíránál is vezető anyag Magyarország.

A legnagyobb hírcsatornák, a BBC-től az al-Dzsazíráig egyaránt vezető anyagként számol be a kormányellenes tüntetésekkel kísért magyarországi nemzeti ünnepről, emlékeztetve az október 23-i zavargásokra.

A BBC beszámol a szerdán talált Molotov-koktél-gyárról, a Fidesz délutáni ünnepi rendezvényéről, valamint a teljes rendőri készültségről. A magyarországi tüntetések ismét erőszakossá fajultak a demonstrálók és a rendőrség között Budapest utcáin – írja. A zavargások akkor kezdődtek, amikor a nacionalista Budaházy Györgyöt őrízetbe vették a rendőrök a nap folyamán. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázgránátokkal tisztítja meg a főváros utcáit – olvasható a BBC internetes oldalán.

A The Times Online azt emeli ki, hogy a magyarországi utcákon feltűnt történelmi árpádsávos zászló új politikai feszültségeket eredményezett az országban.

Az al-Dzsazíra tévécsatorna pedig arról számol be, hogy az ünnepi megemlékezek alatt jelentős számú tömeg tüntetett a magyar miniszterelnök és kormánya ellen, többek között “kommunista disznóknak” nevezve őket. Az al-Dzsazíra is kiemelte a nagyfokú rendőri készültséget, emlékeztetve a tavaly őszi eseményekre. Közel ezer demonstráló kövekkel és üvegekkel támadta a rendőröket – írják a kialakult utcai zavargásokról.


A Reuters-en olvasható “Több ezren tüntetnek a kormány ellen a nemzeti ünnepnapon” című cikk szerint a tavaly kezdődő – Gyurcsány Ferenc lemondását követelő – demostrációs hullámhoz kötődik a március 15-i tüntetés is. A hírügynökség beszámol arról, hogy a nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket kormányellenes bekiabálások szakították meg. A Reuters arra is emlékeztet, hogy a tavalyi zavargások, tüntetések során összesen 800 tüntető és rendőr sebesült meg.


Az OÖ Online osztrák hírügynökség beszámolójában a magasfokú rendőri készültséget emeli ki, mellyel a rendőrség egyrészt a tavaly őszi rendbontásokat, másrészt a szélsőséges csoportok megmozdulásait akarja elkerülni. A nemzeti ünnep könnygázzal fejeződött be – írja az osztrák beszámoló, hangsúlyozva, hogy a rendőrség a kormányellenes demonstrálók által épített barikádokat számolja fel, vízágyúkat és könnygázgránátokat bevetve.


A belgák szerint félünk


A Le Soir nevű belga lap beszámolója szerint a kormány otthonmaradásra kérte a lakosságot, attól tartva, hogy a megmozdulások erőszakos összecsapásokká fajulnak, a nagykövetségek pedig az érzékeny belvárosi körzetek elkerülésére szólították fel a külföldieket. Maurin Picard emlékeztet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz – amelyet populista jobboldali erőként jellemez – nagygyűlést rendez az Erzsébet hídnál, s a kormány tart attól, hogy ez elfajulhat. A jobboldali ellenzék viszont azzal vádolja a kormányzatot, hogy szándékosan dramatizálja a helyzetet.

“E riasztó nyilatkozatok ellenére azonban a megfigyelők bíznak abban, hogy a különböző ceremóniák rendben fognak lezajlani. Egyrészt a zavargásellenes erők nagy hatást keltő felvonultatása a jelek szerint elriasztotta az embereket attól, hogy kimerészkedjenek az utcákra” – írja a lap, utalva egy közvélemény-kutatásra, miszerint a megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy otthon marad majd az ünnepen. “Emellett a közvéleményben már egyfajta fásultság érzékelhető a Fidesz szitkozódásai iránt” – idézi a belga újság egy Budapesten dolgozó külföldi diplomata véleményét. Ehhez egy másik diplomata hozzáteszi: a hosszú és várhatóan napos hétvégén a budapestiek kirajzanak majd vidékre.


Kurier: riadókészültség Budapesten


Fokozott riadókészültségben a biztonsági erők Magyarországon címmel megjelentetett cikkben számolt be a bécsi Kurier csütörtökön a március 15-i ünneppel kapcsolatos várakozásokról. A független újság felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a napnak valójában ünnepnek kellene lennie, azonban mára túlsúlyba került az erőszak újbóli kitörése miatti félelem. Az egész országban riadókészültségben vannak a biztonsági erők, hogy a nemzeti ünnepre szervezett több mint 1200 rendezvényen megakadályozzák a rendzavarásokat. A Kurierban emlékeztettek arra, hogy tavaly októberben heves utcai összecsapások voltak a kormányellenes erők és a rendőrség között.


A lap szerint akkor Orbán Viktor, az ellenzéki Fidesz vezetője számított “befűtőnek”, aki a mostani nemzeti ünnepre is mozgosított. A Kurier arról adott hírt, hogy most azért bírálták, mert a szimpatizánsokat az Erzsébet hídnál engedi összegyűlni, és emlékeztetett az ottani tavalyi összecsapásra. A lap arról számolt be, hogy a rendőrség az utóbbi napok házkutatásain fegyvereket helyezett biztonságba. Az osztrák újság keltezés és aláírás nélküli cikkében azt írta, hogy Magyarország kormánya szakítópróba előtt áll. Ennek lényege, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök végre tudja-e hajtani az államháztartás szanálását célzó reformokat, vagy Orbánnak sikerül a lakosságot e politika ellen feltüzelni és így megbuktatni a kormányfőt – emelték ki.

Der Standard : nagyfeszültség a forradalom napján

A szintén osztrák Der Standard című liberális napilap Nagyfeszültség a forradalom napján címmel közölte budapesti tudósítója beszámolóját. Ebben Gregor Mayer egyebek között arról számolt be: sok magyar tart attól, hogy a múlt év őszéhez hasonlóan ismét szélsőjobboldali kormányellenes erők rendzavarásaira kerülhet sor. Emlékeztetett arra, hogy a rendzavarások Gyurcsány Ferenc miniszterelnök “hazugságbeszéde” következtében történtek. Kiemelte, hogy a ma is tisztázatlan körülmények között nyilvánosságra került beszédben a miniszterelnök elismerte: a választási kampányban nem a teljes igazságot mondták el a költségvetés drámai helyzetéről.


A cikkíró szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök és választásokon kétszer kudarcot vallott ellenzéki vezető megpróbálta felhasználni a hetekig tartó tiltakozásokat a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali-liberális kormánykoalíció megbuktatására. Utalt a tavaly őszi összecsapásokra s arra, hogy a szélsőségesek március 15-ére ismét rendzavarásokkal fenyegettek. A cikkíró felhívta a figyelmet arra, hogy összesen 1200 rendezvényről tud a rendőrség, azaz a tavalyinak a duplájáról. Orbán és jobboldali-radikális Fidesze is tömegrendezvényt tervez több tízezer résztvevővel. A tudósító úgy vélte: az összecsapásokkal kapcsolatban terjedő félelem ellenére úgy tűnik, csak kevéssé valószínű, hogy október 23. megismétlődik.


Az enyhülés jeleként értékelte Rogán Antal V. kerületi fideszes polgármesternek a budapesti rendőrfőkapitánnyal tartott találkozóját és azt a kijelentését, hogy abban a kerületben nyugalomban és békében fognak ünnepelni. Az osztrák tudósító szerint Rogán polgármesterré választása óta határozottan távolságot tart a Fidesz vezetőjének folyamatos eszkalációs politikájától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik