Belföld

FB: bejegyezhető a Magyar Gárda

Rossz lenne, ha egy bírósági döntést befolyásolhatnának a feltételezések – mondta Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke a Magyar Gárda bejegyzésével kapcsolatban a Magyar Televízió szerdai Nap-kelte című műsorában.

„Rossz világ lenne, ha a bíróság feltételezések alapján olyan prejudikációt folytatna, amikor azt gondolja, valaki nem az alkotmánynak megfelelően fog működni, ez alapján tagadná meg a bejegyzési kérelmet” – közölte Gatter László, hangsúlyozva, hogy a bíróságnak tényeken alapuló, a jogszabályoknak megfelelő döntést kell hoznia.

Rámutatott arra, hogy a Magyar Gárda alapszabálya megfelel a hatályos törvényi rendelkezéseknek. Ugyanakkor hozzáfűzte, mivel formai hibák voltak a bejegyzési kérelemben, ezért hiánypótló végzést hozott a bíróság.

A bíróság regisztrációs tevékenységet folytat, a működés ellenőrzése már nem feladata – jegyezte meg az FB elnöke.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Magyar Gárda néven alapított egyesületet. A szervezetet tíz alapítóval jegyezte be júniusban a bíróság. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a „nemzeti önvédelem kereteinek” megteremtése.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik