Nagyvilág

Agyonlőttek egy tévést Mexikóban

Arturo Alba Medina a bűnözésről és az erőszakról készített riportokat.

Agyonlőttek egy televíziós újságírót Mexikóban, az Egyesült Államokkal közös határ mellett fekvő Ciudad Juárez városában.

Arturo Alba Medina holttestét csütörtökön találták meg, és legalább két támadóról tudni.

Medina egyebek közt a Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén is sugárzó Multimedios Television műsorszóró társaság munkatársa volt, számos riportot készített a bűnözésről és az erőszakról.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet elítélte a gyilkosságot, és azonnali, átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel az ország hatóságait.

Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa a sajtóban dolgozók számára. Idén legalább hét újságírót öltek meg az országban, és a CPJ szerint az áldozatok közt legalább négyet a munkájuk miatt.

A helyzet a legrosszabb Chihuahua államban, ahol Ciudad Juárez is található: a La Verdad de Juarez című újság szerint az elmúlt húsz évben hat újságírót öltek meg itt. Az esetek nagy része felderítetlen maradt, a megoldottakkal kapcsolatban pedig sokan úgy vélik, a hatóságok csak a bérgyilkosokat találták meg, a valódi elkövetők személye homályban maradt.

Kiemelt kép: Ciudad Juarez látképe 2020. október 24-én 
Paul Ratje / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik