Nagyvilág

Észak-Korea szerint nem a dél-koreai tisztviselő holttestét, hanem a felszerelését égették el

Szöul a felelős annak a dél-koreai tisztségviselőnek a haláláért, akit szeptemberben észak-koreai katonák lelőttek a két országot elválasztó tengeri határnál - áll a phenjani rezsim hivatalos szócsövének számító KCNA hírügynökség pénteki közleményében.

A bejelentés szerint Dél-Korea nem képes távol tartani állampolgárait a két országot elválasztó, kiemelten őrzött helyektől, a férfit pedig az észak-koreai katonák a koronavírus-járvány miatti védekezésből lőttek le.

A közlemény mindazonáltal leszögezi: egy ilyen incidensnek nem szabad veszélybe sodornia a Korea-közi kapcsolatokat.

A tisztségviselő – aki korábban kifejezte szándékát, miszerint északra akar menni – szeptember végén tűnt el a két ország tengeri határának közelében. Nem sokkal később a dél-koreai védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.

Phenjan elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el. Az észak-koreai vizsgálat aláhúzta azt is, hogy

a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem a tengeren hánykolódó felszerelést égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

A KCNA pénteki közleménye aláhúzza azt is, hogy az észak-koreai hatóságok megpróbálták megkeresni a holttestet, ám nem jártak sikerrel.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történtek miatt korábban bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, bírálatok kereszttüzébe került a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzse In dél-koreai elnök is.

Kiemelt kép: KCNA VIA KNS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik