Nagyvilág

Egykori fogvatartottak mondták el, hogyan kínozták meg őket Észak-Koreában

Szexuális visszaélésekről, kínzásokról és veszélyes egészségügyi állapotokról számolt be az Egyesült Államokban működő Human Rights Watch (HRW) 88 oldalas átfogó jelentése, amelyben Észak-Korea előzetes letartóztatási rendszerét vizsgálták meg. A CNN cikke szerint a HRW tucatnyi fogvatartottal és egykori tisztviselővel készített interjút az átláthatatlan igazságszolgáltatási rendszerről, amelyben a fogvatartottakat „az állatoknál is kevesebbnek tekintik”.

Észak-Korea előzetes letartóztatási és vizsgálati rendszere önkényes, erőszakos, kegyetlen és megalázó

— magyarázta Brad Adams, a Human Rights Watch ázsiai igazgatója sajtóközleményében. Hozzátette: az észak-koreaiak állandó félelemben élnek attól tartva, hogy bekerülnek a bűnösséget feltételező rendszerbe, amelyben a hivatalos eljárások lényegtelenek és amelyből kiutat a megvesztegetés, illetve az összeköttetések jelenthetnek.

A jelentés megvilágítja Észak-Korea gyenge jogi és intézményi rendszerét, illetve a bíróságok és rendvédelmi szervek politikai alapú működését. Az évek során jól dokumentálták — például az ENSZ vizsgálóbizottsága 2014-ben —, hogy hogyan sértik meg az emberi jogokat Észak-Koreában, az előzetes elzárásban lévő rabok körülményeiről azonban mostanáig keveset lehetett tudni. A jelentés nyolc volt kormánytisztviselőt és 22 volt fogvatartottat szólaltat meg, mindannyian 2011 után — tehát Kim Dzsongun hatalomátvételét követően —  menekültek el az országból.

Az egyik megszólalót, Lim Ok Kyungot 2014-ben tartóztatták le, mert Kínából csempészett árukat az országba. Elmondésa szerint férje középszintű párttag volt, így kapcsolatai révén tíz nap után el tudta intézni, hogy feleségét szabadon engedjék. Az asszony szerint míg őrizetben volt, többször megverték és bántalmazták. Néhány őr a kezével ütötte, más a csizmájával rúgta meg, amikor elhaladt mellette.

Öt napig arra kényszerítettek, hogy állva maradjak, és nem hagytak aludni

— mondta.

Más tanúvallomások is alátámasztják, hogy az őrök önkényesen bántalmazzák, kínozzák a fogvatartottakat. Többen elmesélték, hogyan kellett 16 órán át lehajtott fejjel, térdre vagy keresztbe tett kézzel ülniük a földön. A jelentés szerint ha megmozdultak, megverték őket.

Több nő számolt be arról, hogy szexuálisan bántalmazták őket. Az ötvenes éveiben, egykori kereskedő Kim Sun Youngot állítása szerint kihallgatója megerőszakolta, egy másik rendőr pedig fizikailag bántalmazta. Más nők a jogi támogatás hiányáról és az alapvető higiéniai felszerelések —  például szappan, menstruációs kellékek és takarók hiányáról — számoltak be. Abban mindegyik női nyilatkozó egyetértett, hogy kirívóan rossz higiénikus körülmények között tartották őket.

Egy másik volt fogvatartott, az egykor kormányzati alkalmazottként dolgozó Yoon Young Cheol elmondta: a rendszerbe kerülve úgy bánnak az emberekkel, mintha kevesebbet érnének egy állatnál is. A férfit öt évi, fizetés nélküli kemény munkára ítélték tiltott termékek, például növényi gyógyszerek, ezüst és arany csempészésének vádjával.

A CNN-nek nyilatkozó volt fogvatartottak és tisztviselők megerősítették a jelentés megállapításait. Heo Jong Hae volt rendőrtiszt szerint volt kollégáit az általuk kicsikart vallomások száma alapján ítélik meg, így amint bevisznek valakit a rendőrségre, az egyenruhások veréssel indítanak.

Ha megoldják a bűncselekményt, az segít az előléptetésben és a ranglétrán való emelkedésben

— mondta Heo a CNN-nek. Heo az észak-koreai fővárosban, Phenjanban dolgozott 2000-ben, azóta a helyzet — az országból érkező családi és baráti beszámolók alapján — még rosszabb, mint akkor volt.

Kang Rihyuk volt katonatisztet 2013-ban négy napra börtönbe vetették kukorica ellopása miatt. Miután az őröket pénzzel és dohányzással megvesztegette, szabadon engedték. A CNN-nek úgy fogalmazott:

A börtönben disznóként vagy kutyaként bánnak veled. Irgalmatlanul megvertek. Utána egy hétig nem tudtam járni, mert a térdemet ütötték.

A HRW felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a kínzásokkal és a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmóddal, amelyet az előzetes letartóztatási és kihallgatási létesítményekben folytatnak.

Kiemelt kép: Human Rights Watch/YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik