Belföld

Demszkyn múlik a 2010-es eredmény?

A 2010-es választások Budapesten dőlnek majd el, és a koalíció sikerében kulcsfontosságú szerep jut majd Demszky Gábornak. Fodort nem, Horváth Ágnest viszont szívesen látná miniszteri székben a főpolgármester a Népszabadságnak nyilatkozva.

A főpolgármester szerint – bár a 4-es metró nem kampánymetró – 2010-re a várost olyan helyzetbe kell hozni, hogy a koalíció nyerhessen. A liberálisok politikai jövője, és ezzel együtt a koalíció sorsa Budapesten múlik. „Óriási a felelősségem abban, hogy a fővárost ne veszítsük el. Ha ezek az ügyek a közmegítélés szerint nem elvárhatóan mennek, akkor nem az lesz a kérdés, hogy mi van velem, hanem az, hogy a két párt megbukik-e Budapesten” – mondta a lapnak adott interjúban.

Utódjának kérdésében Demszky nem akar állást foglalni. Mint mondta, a főpolgármesteri szék nem örökölhető. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor tudatosan igyekezett minél jobban helyzetbe hozni egy fiatalabb politikusgenerációt: John Emesét, Dancs Gábort, Bojár Iván Andrást és Z. Halmágyi Juditot említette név szerint. Weinek Leonárd nagy lendülettel indult Zuglóban, az adottságai megvannak ahhoz, hogy a jelenleginél fontosabb pozíciót is betöltsön – mondta.

A liberális elnökválasztásból adódó ellentétről úgy vélekedett, hogy együttműködési kényszer van a párton belül, ezért válik fontossá a budapestiek szerepe az ügyvivői testületben is. A Kóka-csapat és a budapesti kabinet biztosíthatja a többséget – mondta arra a felvetésre, hogy Fodor sugallja: nélküle az SZDSZ egy lépést sem tehet. Véleményem szerint ugyanakkor Fodor Gábornak nem kellene elvállalnia a környezetvédelmi tárcát, inkább politikai szerepet kellene vállalnia. Demszky elégedett Persányi Miklós tevékenységével, nem tartaná „jó üzenetnek egy már bizonyított szakpolitikus leváltását Fodor miatt” – mondta.

A főpolgármester Horváth Ágnest látná szívesen az egészségügyi miniszter székében, de „lassítani” szeretne. „Kockázatosnak éreztem a hirtelen meghozott döntéseket, hiszen elég egy rossz mozdulat, és kisodródunk az útról” – vélte. Horváth személye biztosíték lenne Demszky számára a higgadtabb, megfontoltabb döntésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik