Gazdaság

A kormány által ellenségnek beállított EU állja a cech 95 százalékát egy lábatlani projektnél

Lábatlanon 290 millió forintos beruházással elkészült a település és környéke ipartörténetét és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai látogatóközpont  – közölte az önkormányzat az MTI-vel.

A városháza tájékoztatása szerint az épületben létrehozott kiállítótér öt termében a cementgyártást, a kőfaragást és a papírgyártást mutatják be, valamint a Dunát és a Gerecse hegységet. A kiállításokat a hagyományos eszközök mellett innovatív és interaktív elemekkel szerelték fel. Kialakítottak egy vetítések, oktatások és foglalkozások lebonyolítására alkalmas előadótermet is, a városon áthaladó kerékpáros turisták igényeit pedig egy kerékpárüzlet és -szerviz szolgálja ki.

A beruházás 275 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás és 15 millió forintos önkormányzati önerő felhasználásával valósult meg. Vagyis a költségek 94,8 százalékát az EU állja.

A turisztikai központ az év 290 napján elérhető, a főszezonban hosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket. A látogatóközpont szomszédságában, a Gerenday-kertben a vidék természeti értékeit, növényvilágát bemutató tanösvényt hoztak létre.

A Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontnak otthont adó épület, amely a település központjában található, korábban postakocsi-állomás volt, később a Gerenday család kőfaragó műhelye, majd lakásokat alakítottak ki benne. A rossz állapotú házat 1999-ben vette meg Lábatlan önkormányzata.

Kiemelt kép: Brüsszel, 2020. szeptember 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) érkezik az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel (j) folytatott találkozójukra Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik