Élet-Stílus

Elrabolták a kórházból gyereküket, hogy megmentsék az életét

Ashya King (ashya king, )
Ashya King (ashya king, )

Szülei szerint meggyógyult azt az ötéves, agyrák miatt kezelt brit kisfiú, akit szülei elraboltak egy brit kórházból, hogy az orvosok tanácsa ellenére Csehországba vigyék kezelésre.

A gyermek édesapja, BrettKing a Sun című brit bulvárlapnak árult el, hogy fia, Ashya legfrissebb leletein nem volt nyoma tumornak, „csodaként” jellemezve a gyerek gyógyulását. „Ezzel igazolást nyert minden, amit tettünk érte” – jelentette ki az apa, aki feleségével együtt azután került a brit sajtó figyelmébe, hogy a szülők az orvosok beleegyezése nélkül elvitték a fiút az őt kezelő brit kórházból, és ez a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük kiskorú veszélyeztetése miatt, majd mindkét szülőt pár napra őrizetbe vették Spanyolországban, ahova a gyerekkel együtt mentek.

„Megmentettük az életét” – jelentette ki most az anyuka, Naghmeh King a Sunnak, aki szerint olyan „csoda történt, amire nem számítottunk”. Brett King a bulvárlapnak nyilatkozva kikelt a brit társadalombiztosítási intézet (NHS) ellen, kijelentve, hogy ha rájuk bízták volna a gyereküket, biztosan nem élte volna túl a kezelést.

 Ashya King a protonterápia befejezésekor Prágában
Fotó:Europress 

Ashyánál medulloblastomát diagnosztizáltak, a gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganatok leggyakoribb típusát. Az angliai Southampton kórházának sebészei tavaly júliusban sikeresen eltávolították a tumort, majd a kisfiú augusztusban újabb agyműtéten esett át. A beavatkozások következtében Ashya képtelen volt beszélni és egyedül enni vagy inni.

A daganat kiújulásának megakadályozása érdekében a szülők azt akarták, hogy fiúk protonnyalábos kezelést kapjon, amelyet a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) nem biztosít Nagy-Britanniában, bár a beavatkozást igénylő pácienseket átirányítja más országokba. Ezt végül egy prágai magánklinikán kapták meg, ahol tavaly októberben fejeződött be a gyerek kezelése. Amit egyébként az NHS fizetett. 

A southamptoni kórház a szülők nyilatkozata után közölte, hogy még mindig azon a véleményen vannak, hogy a protonterápia semmivel sem volt hasznosabb, mint az általuk preferált kezelési mód. Szerintük a protonterápia semmivel sem növelte meg a gyerek túlélési esélyeit. Azt még spanyol orvosai is elismerték, nincsen garancia arra, hogy a rák nem fog visszatérni. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik