Belföld

Kamatvágás után interveniált a szlovák jegybank

Miután piacra nem hatott a szlovák jegybank 100 bázispontos kamatvágása, a nemzeti bank 37,810 koronás euró árfolyamon hajtott végre intervenciót - állítják devizapiaci szakértők.

Piaci megfigyelések szerint a jegybank 37,810 koronás euró árfolyamon lépett fel euró vételi megbízásaival. Az intervenciót követően az euró 37,860 koronára erősödött. A becslések szerint 50-100 millió eurót vásárolt fel a jegybank. A jegybank szóvivője nem volt elérhető.

A monetáris tanács korona erősödése elleni megfontolásból délelőtt bejelentett 100 bázispontos kamatcsökkentését tetézte meg a jegybank a korona elleni nyíltpiaci beavatkozása. A bank döntésének bejelentése után ugyanis a korona 37,82/euróra tovább drágult, jelezve, hogy a piac már korábban beárazta a kamatemelést.

A központi bank hivatalos álláspontja szerint, tudomásul veszik a gazdasági alapokkal magyarázható és fokozatos felértékelődést, de küzd a gyors kilengések ellen. A piaci elemzők szerint azonban a bank egészen biztosan el fogja veszíteni ezt a csatát, mert a gazdasági alapok lesznek az erősebbek.

A Szlovák Nemzeti Bank tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen 2,0 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést, és szóbeli, illetve nyíltpiaci beavatkozásokkal is igyekezett fékezni a felértékelődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik