Belföld

Scorsese-Eastwood párbaj az Oscarért

Idén hetvenhetedszer rendezik meg a filmes szakma legrangosabb díjkiosztójának számító Oscar-gálát, amely várhatóan az Aviátor és a Million Dollar Baby párharcát hozza , de szegről-végről mi is drukkolhatunk.

A gálaműsor február 27-én magyar idő szerint hétfőn hajnalban 2 órakor kezdődik a Los Angeles-i, 3300 fős Kodak Theaterben. Az amerikai filmakadémia által kiosztott kis aranyszobrok a dicsőség mellett jelentős pluszbevételt is jelentenek a nyertes filmek forgalmazóinak. Vérfrissítésként idén a fiatal fekete komikus Chris Rock lesz az est házigazdája, aki Whoopi Goldberg, Billy Crystal és Steve Martin rotációja után a szervezők tervei szerint a fiatalabb korosztályt is a tévék elé ülteti.


Scorsese-Eastwood párbaj az Oscarért 1

Aviátor

A legfontosabb díjakért előre láthatóan két produkció, a Martin Scorsese által jegyzett, tizenegy jelölést gyűjtő Aviátor és Clint Eastwood 7 díjra jelölt Million Dollar Babyje száll harcba.

A kritikusok többsége a Howard Hughes film- és iparmágnásról mintázott életrajzi alkotást, az Aviátort, nem tartja a nagymester Scorsese legjobb művének, ennek ellenére gyakorlatilag konszenzus alakult ki közöttük, hogy a Dühöngő bika, a Taxisofőr és a Casino rendezőjének igazán tartozik az akadémia egy aranyszobrocskával, szemben Clint Eastwooddal, aki eddig már hármat is kapott (a Nincs bocsánat rendezői és produceri díja, és egy életműdíj).

Az Aviátor mellett szól a statisztika is, az utóbbi 20 évben ugyanis 18-szor a legtöbb jelölést begyűjtő film nyerte a legjobb filmnek járó elismerést. A Million Dollar Baby című egy bokszolólány megpróbáltatásait bemutató film azonban szintén befutó lehet. A filmet ugyanis sokkal érzelemgazdagabbnak tartják, a 75 éves Clint Eastwood pedig Hollywood, és a filmakadémia tagjainak nagy kedvence.

Jamie Foxx két díjért indul

A legjobb férfiszínésznek járó díjat az esélylatolgatók már szinte oda is adták Jamie Foxxnak, a nemrégiben elhunyt zenészóriás, Ray Charles megszemélyesítésért. Az egyébként a legjobb mellékszereplő díjáért (Collateral – A halál záloga) is induló fekete színész egyre növekvő győzelmi esélyeit talán az jelzi leginkább, hogy a brit bukmékereknél jelenleg egy a hathoz aránnyal lehet rá fogadni, míg korábban egy a  tizenhathoz volt a rá vonatkozó odds. Egyedül talán az Aviátor főszereplője, Leonardo DiCaprio szoríthatná meg, akinek esélyeit nyolc az egyhez lehet megtenni.

Mi is szurkolhatunk
Scorsese-Eastwood párbaj az Oscarért 2

Annette Bening a csodálatos Júlia



Magyarként egyedül a legjobb színésznőnek járó díjért szurkolhatunk, igaz áttételesen. A csodálatos Júlia főszereplője, Annette Bening ugyanis nem a Kárpátok közt látta meg a napvilágot, míg a film rendezője, Szabó István, és operatőre, Koltai Lajos annál inkább.

A legtöbb Bening-drukker viszont attól fél, hogy a színésznő pont úgy jár, mint az Amerikai szépség idején, amikor Hilary Swank (A fiúk nem sírnak) elhalászta előle a díjat. A versenyben ugyanis többek között ismét Swankkel indul, aki ezúttal a sokkalta ismertebb Million Dollar Baby bokszolőnőjeként nyújtott igen erőteljes alakítást. Bening esélyei mellett szól azonban, hogy sikerült nyernie az Oscar előszobájának tartott Golden Globe-on, és hogy Hilary Swank már megkapta az Oscart.

A 2005-ös Oscar-jelölések >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik