Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nyílik az olló

Magyarországon a járvány kezdete óta 3771 igazolt pozitív koronavírusos beteget tartunk számon, az aktív fertőzöttek száma ennél jóval kevesebb, 1436 fő, közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

1836-an meggyógyultak, de sajnos 499 fő elhunyt, tette hozzá. A tegnapi naphoz képest 15-tel emelkedett a pozitivitások száma, csakúgy mint az azt megelőző 24 órában, és az elhunytak száma is 8 fővel nőtt.

Az aktív fertőzöttek közül 41 százalék budapesti, 59 százaléka pedig vidéki. A kórházban ápoltak száma csökkent, 436 fő, 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Sokadik napja a gyógyultak száma jóval magasabb, mint az aktív fertőzötteké. Nyílik az olló is egyben, többen vannak, akik meggyógyultak, mint akik pozitívak az országban

– közölte.

Így élték meg a járványt a frontvonalba lépő politikusok
A momentumos Cseh Katalin egy sürgősségi osztályon lett önkéntes orvos, a jobbikos Rig Lajos Veszprém megyében mentőzik. Elmesélték, mit tapasztaltak egészségügyi dolgozóként a koronavírus ellen harcolva.

Müller Cecília ismertette, az országban 38 fő pozitív személy esik 100 ezer főre, Budapesten 102 fő az arány, Zala megye a második 92 fővel.

Továbbra is az a cél, a legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a vírus és ott is növekedjen a gyógyultak száma.  A szűrővizsgálatok is folytatódnak, újabb idősotthonok következnek. Az jó hír, hogy az érintett intézmények száma nem növekedett az utóbbi időszakban, továbbra is 33 érintett intézmény van, ahol felütötte a fejét az új koronavírus. Különböző mértékben van jelen akár az ápoltakat, akár a gondozókat nézzük. 2301 fő gondozó 5991 beteget ápol ebben a 33 intézményében. A pozitív gondozók száma ebből 141 fő, a pozitív gondozottak száma pedig 886 fő a teljes vertikumban. 115 főt veszítettünk el ezekben az intézményekben, és már 371-re nőtt a gyógyultak száma

– közölte.

Bejelentette, megjelent a szabadvízi fürdők értékelése. Ez azért fontos, mert nem mindegy, milyen minőségben állnak rendelkezésre, hogy élvezhessük a strandolást.

Az Európai Unió rendszabályai szerint négyévente történik egy értékelés a vízminőséget illetően. Ez azért van, mert nem csak egy-egy mikrobiológiai eredményre támaszkodunk, hanem fürdővízprofilt állítunk fel. Értékelünk a minták szerint, figyeljük a vízminőség változásait is és különböző egészségügyi kockázati tényezőket is. Kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt kaphat egy-egy szabadvízi fürdőhely. A 90 százalékuk kiváló vagy jó. Ez örömteli és fontos. Helyszíni szemrevételezés is tartozik ehhez, ez is beletartozik az értékelésbe

– mondta, hozzátéve, 2019-ben 257 szabadvízi fürdő üzemelt engedéllyel.

Koronavírus: azonnali második csúcsra figyelmeztet a WHO
Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem szabad túl gyorsan feloldani a korlátozásokat.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tájékoztatón elmondta, kezd újraindulni az élet Magyarországon, ez annak köszönhető, hogy a védekezés első fázisában az operatív törzs és a kormány megfelelő intézkedéseket hozott, a magyar emberek pedig fegyelmezetten betartották azokat. Megtorpantunk, de elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megvédjük az emberek életét, mondta.

Ez látszik a gazdasági mutatókon is. A héten jelenik meg a KSH legfrissebb foglalkoztatottsági jelentése. Nem számíthatunk az elmúlt 10 évünket idéző biztató adatokra, de felsorolta a kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseit, majd kijelentette,

a járvány kezdete óta egymillió ember számára nyújtottunk segítséget, támogatást.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik