Gazdaság

37 százalékkal kevesebb kajszi teremhet az idén

Az Europêch 2020-as termőévre vonatkozó becslései szerint a 2019-es 640 ezer tonnát meghaladó kajszirekordot követően idén 400 ezer tonna körüli termés várható a 4 fő termelő országban –írja a FruitWeb. Ez 37 százalékos csökkenést jelent – és az idei várható termés 28 százalékkal marad el a 2014-2018 közötti időszak átlagától (488 ezer tonna) is. Olaszországban 56 százalékkal, Franciaországban 29 százalékkal, Spanyolországban 15 százalékkal míg Görögországban 13 százalékkal esik vissza a volumen 2019-hez képest.

A visszaesés oka számos kedvezőtlen időjárási jelenség együttes fellépése a nagy termelő országokban: a mediterrán térségben a kifejezetten enyhe tél alig pár fagyos nappal, december és február során pedig néha 25°C feletti napi csúcshőmérsékletekkel jelentkezett.

Hogy Magyarországon mi várható, azt nem írják, sem azt, hogy vajon mennyire emelkedhet majd a kajszi ára. Korábbi hírek szerint a március 22-i éjszakai  fagy miatt odaveszhetett az éppen virágzó magyar kajszi nagy része is.

Kiemelt kép. A március-áprilisi hidegfrontok fagykárokat okoztak az ország keleti részein, Nyíregyháza, Újfehértó, Debrecen térségében. Főleg a gyümölcsösökben virágzó cseresznye, alma, őszibarack, nektarin és a kajszi sínylette meg az éjszakai mínuszokat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik