Bár sokak szerint nem ugyanolyan ízű, mint az igazi, az alkoholmentes vörösbor fogyasztása a szívbetegség magas kockázatának kitett férfiakban csökkentheti a vérnyomást, így talán mégis érdemes tenni vele egy próbát.
A Circulation Research szeptemberi számában megjelent kutatásból az derült ki, hogy azokban a középkorú és idősebb férfiakban, akik négy héten át naponta fogyasztottak alkoholmentes vörösbort, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is csökkent. A Barcelonai Oktató Kórház kutatását vezető Gemma Chiva-Blanch elmondta, hogy egészséges étrend és egészséges életmód mellett az alkoholmentes vörösbor fogyasztása valóban segíthet a magas vérnyomás megelőzésében.
A kísérlet során a vörösbor, az alkoholmentes vörösbor és a gin hatásait hasonlították össze. Hatvanhét olyan résztvevőt választottak, akik 2-es típusú diabéteszben szenvedtek, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések legalább három kockázati tényezőjével rendelkeztek (dohányzás, magas vérnyomás, túlsúly vagy elhízás, a korai szívkoszorúér-betegség családi kórtörténete).
Ha kíváncsi, hogy zajlott a kísérlet, kattintson ide.
Forrás:
Miért jó az alkoholmentes vörösbor? (Házipatika)