Szájüregünk szárazsága esetén megfelelő környezetet biztosítunk az étkezés kapcsán keletkezett baktériumoknak, melyek a szájszag leggyakoribb okozói. Igyunk meg egy jó pohár vizet, ezzel letisztítva fogainkról és nyelvünkről az ott garázdálkodó bacikat.
A vizet teákkal is helyettesíthetjük. Erre a célra a legalkalmasabb a zöld tea, a benne megtalálható katechin megakadályozza a baktériumok romboló hatását, így nemcsak a szájszag, de a fogszuvasodás ellen is védjük magunkat. A gyógyteák közül hasznos a bors- vagy fodormentatea, illóolaja kellemes leheletet biztosít. Ha épp nem tudunk teát főzni, akkor a levelek rágcsálása is hatékony módszer lehet. A leforrázott szederlevél kitűnő szájvíz, a benne lévő csersav fertőtlenít, és gombaölő hatása sem utolsó.
Illatosítás fűszerekkel!
A szegfűszeget rágó helyett is használhatjuk. Erőteljes illata biztosan elfedi a kellemetlen szagokat, míg eugenoltartalma megöli a baktériumokat. Ugyanez igaz a fahéjra is. Kutatások igazolták, hogy a fahéj rágcsálása kapcsán elpusztulnak a kínos szájszagot okozó mikroorganizmusok.
Az ánizs intenzív íze és illata is hatékony az irritáló szagok ellen. Ráadásul ennek a fűszernek is remek baktériumölő hatása van. Ánizsmagokat szopogatva is búcsút inthetünk az életünket megkeserítő szagoknak.
Ha még több módszerre kíváncsi, kattintson ide.
Forrás: Szájszag, ha a fogkefe nem elég (Házipatika)