Tech

Robotkutya figyeli a parkban sétáló szingapúriakat

A közösségi távolságtartás idején egyre több kormány, reptér, kórház vet be robotokat, melyek segítségével könnyebben megoldható a szállítás bármiféle testi kontaktus nélkül. Szingapúrban a hatóságok a Boston Dynamics négylábú Spotját választották arra a feladatra, hogy emlékeztesse a parkokban sétálókat a megfelelő távolság betartására. A robotkutya a város Bisha-Ang Mo Kio parkjában fog két hétig próbaidőben járőrözni, és sugározni egy előre felvett figyelmeztetést.

A Spotra szerelt kamerákon keresztül meg lehet becsülni a látogatók számát, de az üzemeltetők szerint nem fognak gyűjteni semmilyen személyes adatot. A robotot távolról vezérlik, a beépített érzékelőknek köszönhetően pedig képes lesz elkerülni az eseteges ütközéseket a helyszíni objektumokkal.

Amennyiben a próbaidőszak sikeresnek bizonyul, a jövőben Spot teljes időben figyeli majd a rendet.

Hosszú utat járt be a robotkutya

Lassan tíz éve, hogy felkerült a netre a Boston Dynamics (BD) robotikai labor első videója. A céget még 1992-ben alapította Marc Raibert, a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora a hadsereg támogatásából, de csak 2009-ben kerültek a figyelem középpontjába, mikor elkezdték közzétenni az emberek számára egyre ijesztőbbnek tűnő virális videókat.

A BD fő megbízója a DARPA volt, az ügynökség több mint 150 millió dollárt adott a labornak 1994 óta, ám amikor a Google 2013-ban felvásárolta a céget, felbontották a hadsereggel kötött szerződéseket. A Google viszont nem tudta jövedelmezővé tenni a kutatólabort, lévén nem volt megvásárolható termékük, ezért három évvel később túladott rajta, így került a japán Softbank Roboticshoz. Ezután visszatérhettek a hadászati projektekhez is, de egyben elindultak az első lépések azért, hogy fogyasztói termékké váljanak a robotok. Ennek az első kézzelfogható eredménye a Spot. Két évvel bemutatása 2019-ben a Boston Dynamics megkezdte a robotkutya árusítását, kizárólag kiválasztott cégek, ipari vállalatok számára.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik