Belföld

Több pénzt szavaztak meg maguknak a képviselők

Jövőre is emelkedik az országgyűlési képviselők fizetése, amelyről hétfőn, a 2006. évi költségvetési törvény keretében döntöttek. Az emelést azonban csak április 1-jétől hajtják végre, ekkortól a honatyák havi alapdíja az idei 210 ezerről 220 800 forintra nő – írja a Világgazdaság.

Mindennek az az oka, hogy a képviselők fizetését a köztisztviselői illetményalaphoz kötötte a jogalkotó – annak hatszorosában határozta meg az összeget. A koalíciós pártok döntése szerint pedig az illetményalap 2006. április 1-jétől emelkedik öt százalékkal, azaz 35 ezerről 36 100 forintra. Ez az évközi emelés egyébként jövőre az illetményalap 3,1 százalékos növelését jelenti.

Az emelés önmagában nem lenne jelentős mértékű, azonban a törvény a képviselők egyéb juttatásait is az illetményalaphoz köti. Így például egy bizottsági tagság az alapdíj 40 százaléka, amely tehát jövőre a mai 84 ezer helyett 88 300 forint lesz. Egy bizottsági elnöki poszttal pedig már száz százalékkal emelkedik az alapdíj. A honatyák tehát nemcsak az alapdíjat veszik fel, hanem az országgyűlési tisztségekért járó díjakat is, amelyekkel különböző mértékben – 40-100 százalékkal – nő az alapdíj.

Ha egy képviselő százszázalékos költségtérítési átalányt kap – ez az idén szintén 210 ezer forint -, jövőre már 220 800 forintot tehet zsebre. Az utazási költség térítése függ attól, hogy a fővárosban lakik-e a honatya, illetve attól, hogy Budapesttől mekkora távolságra. Egy átlagos képviselő bruttó fizetése így – ha juttatása az alapdíjból, egy bizottsági tagságból és százszázalékos költségtérítésből áll – jövő április 1-jétől 529 920 forint lesz, szemben a jelenlegi 504 ezer forinttal. Az alapdíj, a pótdíj, az utazásiköltség-térítés mellé még szállásköltséget is elszámolhatnak a képviselők, ez utóbbi az alapdíj 50 százaléka – vagyis az áprilisi emelés után 110 400 forinttal „dobja meg” a fizetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik