Tudomány koronavírus

Koronavírust izoláltak magyar beteg székletéből

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói egy beteg székletmintájából azonosították az új koronavírust. Korábban nemzetközi tanulmányokban megjelentek már feltételezések arra vonatkozóan, hogy a vírus ürül széklettel, de ezidáig csak molekuláris biológiai módszerekkel tudták ezt igazolni.

Jelen kísérletben viszont fertőzőképes vírust sikerült izolálni, ami befolyásolja a fertőzésről eddig alkotott összképünket – nyilatkozta a pécsi egyetemi tv-nek Jakab Ferenc professzor, a PTE Virológiai kutatócsoportja, egyben a kormány által felállított Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője.

Ezek szerint tehát úgy tűnik, ha nagyon kis mennyiségben is, de fertőzőképes vírus képes lehet széklettel is ürülni.

Fontos azonban hozzátenni, hogy az elsődleges és egyértelmű átadási mód még mindig a cseppfertőzés. Ugyanilyen fontos, hogy senki ne kezdjen rettegni, ez leginkább tudományos szempontból jelentős eredmény, amely segít jobban megérteni a vírus működését – ez utóbbi már Dr. Kemenesi Gábor, a laboratóriumi munkát vezető pécsi virolódus írja Facebook-posztjában, ahol röviden összefoglalót ad, mit is jelent ez az eredmény.

Megtalálták a kielégítő választ

A széklettel való terjedés a SARS-világjárvány idején (2002-2003) egy ismert és jelentős transzmissziós, azaz átviteli útvonal volt. Ide kattintva a Virológia Pécs Facebook-oldalán látható egy ábra, ami éppen egy ilyen fertőzési láncolatot mutat be abból az időből, ahol az egyik fertőzött szennyvize, aeroszolizálódást követően a többi lakásba jutott és az ottani embereket megfertőzte.

Mivel a mostani koronavírus számos aspektusában hasonló az akkori vírushoz, a járvány kezdete óta aktívan foglalkoztatja a kutatókat ez az eshetőség is.

A mostani eredmény komoly tudományos evidenciával bír, és ez adja igazi jelentőségét, a tudományban a fertőző vírus ürítésére a sikeres izoláció ad megfelelő és kielégítő választ. A nemzetközi kutatások számos előjelet szolgáltattak már erre az eshetőségre, illetve Kínai tudósok állításai is arról szólnak, hogy wuhani mintákból is sikerült ezt elérniük (bár részleteket február óta nem közöltek).

Mit jelent mindez egy átlagember számára?

Ez valószínűleg egy kezdetek óta fennálló lehetőség volt, ám rávilágít egy jelenlegi ismereteink szerinti enyhe kockázatra, amely a széklettel történő vírusterjesztést jelenti, ám a lényeges leszögezni:

nem ez lesz a járvány új frontja.

A világ fejletlenebb régióiban nagyobb hangsúlyt kaphat, valószínűleg a következő hónapok epidemiológiai adatai választ adnak a jelenség pontos szerepére és mértékére. Ez az eredmény ugyanakkor tovább erősíti a kézhigiénia rendkívüli fontosságát is a járvány leküzdésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik