Tudomány koronavírus

Koronavírus: ez Új-Zéland titka

A COVID-19 lassan a világ minden területén megjelenik, egyes országok azonban képesek hatékonyan megküzdeni a betegséggel. Ilyen ország Új-Zéland, ahol az első esetet február 28-án regisztrálták, de a korai és agresszív járványügyi intézkedéseknek köszönhetően hamar sikerült korlátozni a terjedést – írja a Live Science.

Bár az új koronavírus meglehetősen korán megjelent a közel 4,8 millió lakosú országban, április 8-ig csupán 1210 megbetegedést és egy halálesetet rögzítettek.

Új-Zélandon április 7-én már több gyógyultat, mint új beteget regisztráltak.

Március elejétől kezdődően az ide látogatókat 14 napos karanténra kötelezték, március 19-én pedig teljesen lezárták az idegenforgalomtól egyébként nagyban függő országot. Ez a lépés valószínűleg azért bizonyult olyan hatékonynak, mert még azelőtt meghozták, hogy kialakultak volna a csoportos megbetegedések.

Kép: Getty Images

Új-Zélandon a „maradj otthon” kampány is jelentős volt, március 23-tól pedig egy szigorú, a fizikai távolságtartást segítő rendeletet is érvényesítettek. Az országban az iskolákat bezárták, a nem létfontosságú szolgáltatásokat felfüggesztették, és számos szabadtéri tevékenységet betiltottak. Az új-zélandiak és a külföldi munkavállalók állami támogatást is kaptak, így ösztönözték őket az otthon maradásra. A döntéshozók igyekeztek érzékeltetni, hogy a járvány alatt nincs kivétel, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Jacinda Ardern miniszterelnök ennek jegyében nyíltan elítélte kormánya egyik tagját, miután kiderült, hogy a korlátozások ellenére kerékpározott, és tengerpartra járt családjával.

Ardern szerint még legalább egy hónapig lesz érvényben a fizikai távolságtartásra vonatkozó rendelet. Ha a mostani trend folytatódik, Új-Zéland hamar legyőzheti a járványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik