Tudomány koronavírus

Koronavírus: többször, több helyről is behurcoltuk

A vírus genetikai adatai alapján a Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg újabb, rövid elemzés.

Japán és Afrika

Afrikát illetően extrém mértékű alulreprezentáltság, valószínűleg sokkal nagyobb kiterjedésű a járvány mint ahogy látjuk. Amit viszont látunk, hogy Szenegálban két külön transzmissziós láncolat terjed, ami két vagy több kezdeti behurcolásra utal, míg a Kongói Demokratikus Köztársaságban tovább terjed helyben a vírus, helyi terjedési láncolatok rajzolódnak ki.

A Japánból közölt 16 szekvenciából 10 a Nile River tengerjáróról származik, ezeket valószínűleg európai és amerikai helyszínekről hurcolták be. Ez ismételten hangsúlyozza a luxushajózás komoly járványtani szerepét, amint a Diamond Princess esetében is láthattuk.

Európa és Észak-Amerika

Egész Európára jellemző a járványos gócpontok keveredése, minden országra, hazánkra is igaz, hogy több forrásból többszöri behurcolás történt.

Izlandról több mint 300 szekvenciaadat alapján kirajzolódik, hogy mekkora hatása van a fokozott turizmusnak a járványok dinamikájában, lévén a sziget közkedvelt turistacélpont. A minták fele külföldön szerzett és turizmussal összefüggésben behurcolt megbetegedés, míg a másik fele a helyi fertőződésekre utal.

Az USA-n belül kiterjedt keveredés rajzolódik ki, A helyzet abszolút egységes, államközi fellépést kíván. A nem összehangolt mértékű és idejű korlátozások megengedték a hosszú földrajzi távolságokon átívelő terjedést, ez most tisztán látszik a genetikai adatokból.

Kanadában (Ontario) két genetikai klaszter terjed, ez is többszöri (legalább kettő) alapító hatású behurcolásra utal.

Maradjunk otthon

Egy világjárvánnyal nézünk éppen szembe, a jelenleg élő generációk első ilyen kihívásával, ami ellen az egyéntől egészen földrészekig mutató nagyságrendben kell közösen fellépnünk.

Mindenki maradjon otthon, ha teheti, és szigorúan tartsuk be a hatóságok utasításait, ezek mind a gyorsabb túllépést szolgálják – javasolják a pécsi kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik