Élet-Stílus

Az 5 legegészségtelenebb ételfajta, amit itthon is lehet kapni

Ha nem szeretne állományjavítókat, tartósítószert és színezéket enni, akkor ezeket az ételeket, jobb, ha messzire elkerüli.

Finoman szólva is meglepő listát találtunk a minap a rendhagyó Bio-blog oldalán, ahol a szerző a huszonöt legegészségtelenebb ételfajtát gyűjtötte össze. Már-már jogosan azt gondolhatnák, egy ilyen gyűjtésben nincs semmi újdonság, csakhogy ezek a most következő ételek túl azon, hogy egytől-egyig megtalálhatók a magyar boltok polcain, állandó szereplői az étkezéseinknek. Érdemes tehát elolvasni, mit talált róluk a szerző.

“1. Sajtkrém

Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősó (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.

Ezért ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ami különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá. A foszfát ugyanis ezt a betegséget nagyban elősegítheti. Mielőtt beleharap egy kockasajtba, olvassa el, mit nyomtattak az oldalára…

Mit egyen helyette? Igazi, nem ömlesztett sajtokat.

2. Tartós toast-kenyér

Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.

Ezért ne fogyassza: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása uátn egy héttel is nyugodatan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt pedig agyonfinomított.

Mit egyen helyette? Frissen készített, teljes kiörlésű lisztből készült kenyeret. Vagy süssön otthon!

3. Virsli

Mi van benne? Szója, sertéshús, legalább 20% ipari szalonna.

Ezért ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis az, ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz.

Régóta tudjuk, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is húsipari hulladék kerül. A “ne akard tudni micsoda” kategóriából a szőrös-bőrös-szalonnás verziókig terjed a skála, és sokszor sajnos a magasabb ár sem garancia a magasabb minőségre. A legolcsóbb fajta virsliktől viszont kifejezetten érdemes óvakodni.

4. Filteres tea

Mi van benne? Teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.

Ezért ne fogyassza: nagyot téved, aki azt hiszi, gyümölcsdarabokat talál majd a csésze alján, ha filteres teát iszik. Ezek többsége ugyanis a legértéktelenebbnek számító teatörmelékből készülnek, melyeket aromával ízesítenek.

Mit használjon helyette: teafüvet, és olyan szálas teát, amit nem csomagolnak filterekbe.

5. Zacskós leves

Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.

Ezért ne fogyassza: sajnos a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra, hiszen olyan apróra vágják, és annyira kiszárítják, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nem találni bennük.

Mit egyen helyette: nem megoldás a “tartósítószer mentes” másik zacskós leves sem. A megoldás saját, friss alapanyagokból főzött húsleves, ami akár főételként is definiálható.”

Kíváncsi, még milyen ételeket érdemes elkerülnie? Olvasson tovább a Bio-blog oldalán, ahol tovább 20 egészségtelen ételfajtát talál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik