Belföld

A magyarok több mint fele fél attól, hogy elkapja a koronavírust

Az emberek 59 százaléka gyakorlatilag minden információt elolvas, megnéz, ami a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kapcsolatos, 31 százalékuk rendszeresen tájékozódik, olyan pedig gyakorlatilag nincs, aki ne követné a híreket – derül ki abból a telefonos felmérésből, amit az Index és a ZRI Závecz Reseach végzett.

Februárban és készítettek hasonló kutatást, azóta több mint duplájára emelkedett azoknak az aránya, akik tartanak a fertőzéstől, ezúttal (március 16. és 18. között) 54 százalék válaszolta, hogy fél a megbetegedéstől, míg 42 százalék nem. Bő egy hónappal ezelőtt még 78 százalék nem tartott a koronavírustól.

Sokkal többen mosnak többet kezet, használnak több kézfertőtlenítőt, illetve kerülik jobban a zsúfolt helyszíneket, mint ahányan február első felében válaszolták ezt: fertőtlenítőt 65 százalék használ többet bevallása szerint, 81 százalék pedig inkább kerüli a zsúfoltságot. Maszkot viszont 89 százalék továbbra sem használ.

A járványügyi hatóság tájékoztatásait a többség (67 százalék) továbbra is hitelesnek tartja.

A kormány intézkedéseit 63 százalék ítéli elégségesnek, míg 29 százalék nem, 8 százalék bizonytalan. Viszont sokan szigorúbb korlátozásokat szeretnének

  •  a válaszadók 69 százaléka helyesnek tartaná, ha lakhelyelhagyási korlátozásokat vezetnének be,
  • 71 százalék értene egyet azzal, ha bezárnák a nem élelmiszert áruló üzletek.

Ha elérhető lesz az oltás, a jelenlegi állapot szerint az emberek több mint fele (52 százalék) beoltatná magát. Egy hónapja még csak 30 százalékuk nyilatkozott így. A válaszolók negyede viszont most is ellenzi az oltást, 22 százalék pedig bizonytalan ebben a kérdésben.

A munkavállalók fele (51 százalék) ma már részben vagy teljesen otthonról dolgozik. 45 százalékuk azonban továbbra is bejár a munkahelyére.

A boltok kínálatát látva meglepő, de a válaszolók kétharmada úgy nyilatkozott, hogy se élelmiszerből, se gyógyszerből, se tisztítószerekből nem vásárolt többet az elmúlt időszakban.

Az emberek fele (48 százalék) szerint két-három hónapig fog tartani a mostani állapot, 19 százalékuk szerint akár fél évig is eltarthat a járvány, 15 százalékuk viszont néhány héten belül rendeződnek a dolgok.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik