Belföld

Jótanácsok utazni vágyó álláskeresőknek (x)

Egy jó munkahely is segíthet bejárni a világot – egyre több fiatalnak fontos ez szempont az álláskeresés során.

Az utóbbi években egyre több fiatal érzi úgy a világ minden táján, hogy nem azért él, hogy dolgozzon, hanem azért dolgozik, hogy éljen. Ezek a fiatalok szeretnék kötetlenebb munkakörülmények között megvalósítani magukat, és egyúttal új élményeket szerezni, akár egy másik országban vagy kontinensen. Egy multinacionális cég sokat segíthet ebben, be is mutatjuk, hogyan.

Karen Enriquez, a Diageo Business Services pénzügyi elemzője Kolumbiában nőtt fel, és 18 éves kora óta járja a világot. Dolgozott pincérnőként, pultosként, bejárta Alabamát, Floridát, New Yorkot. Hirtelen ötlettől vezérelve jött Magyarországra egy online szótár alkalmazással a telefonján, semmit sem tudva az országról vagy nyelvről. Ennek már három éve, azóta váltott, és megtalálta azt a rugalmas munkavégzés lehetővé tevő munkahelyet, amellyel összeegyeztethetővé vált életmódja.

Karen most is sokat utazik: nemrég pár hetet töltött Kolumbiában. A munkahelyén is tudják róla, nem tervezi, hogy örökre itt marad, és amikor ismét útnak szeretne majd indulni, segítenek neki új pozíciót keresni vállalaton belül egy másik országban.

„Ez a fajta szemléletmód a vállalatoknak is előnyös, hiszen a szervezetet már jól ismerő, tapasztalt kollégák nem hagyják el a céget, hanem tudásukat más irodákban kamatoztatják. Amellett, hogy a szaktudás vállalaton belül marad, a több országot és irodát megjárt munkavállalóink olyan nyitott szemléletet és kapcsolati hálót hoznak magukkal, amely különösen globális pozíciókban hasznos. Ráadásul egy nagyvállalaton belül nemcsak országot, de akár szakterületet is lehet váltani, ami még inspirálóbbá teheti ezt a karrierutat a kalandvágyóknak” – mondta el Zács Kristóf, a Diageo Kft. HR vezetője.

Karen tippjei a világot felfedezni vágyó munkakeresőknek:

Tanulj meg szervezni!
Miután megkaptad a rugalmasságot ígérő munkát, meg kell tanulnod előre gondolkozni. Ha már megvan a mindennapi rutin, sokkal könnyebb úgy tervezni, hogy néhány nap szabadon maradjon akár minden hónapban. Az így kialakított hosszú hétvégék remek lehetőséget kínálnak új lakóhelyed és a környékbeli országok bebarangolására is.

Kommunikálj egyértelműen!

Ha interjúra mész, légy nagyon őszinte – nem csak az interjúztatóval, de magaddal is. Tudd, mire van szükséged, milyen életet szeretnél, és ebben miként segíthet az új pozíció. Az interjú közben igyekezz kideríteni, hogyan lehet a terveidet összehangolni a munkával, és ez hogyan járulhat hozzá a vállalat sikereihez is.

Ismerd a saját határaidat!
Nehéz lehet beismerni (főleg egy új pozícióban), ha valami nehezen megy, de a saját érdeked megtanulni ezt jól kommunikálni vezetőd felé. Tudd, hogy nem csak a te, de a vezetőd érdeke is az, hogy a lehető legkisebb stressz érjen, hiszen így lehetsz a leghatékonyabb. Ismerd a saját határaidat, és vedd számításba őket, amikor döntéseket hozol!

Ne ess bele a rugalmasság csapdájába!
A rugalmasság megkönnyítheti az életet, de nehéz lehet hozzászokni, hogy senki nem fogja a kezed és irányít. Előfordulhat, hogy halogatsz egy feladatot, vagy épp nem tudsz felállni a munka elől, és túlhajszolod magad. Határozd meg előre, hogy a nap melyik részében mettől meddig fogsz dolgozni, és tartsd is magad ehhez! Ha pedig úgy látod, ez nem működik, tervezd újra rugalmasan, vagy kérj segítséget!

A Diageóról

A Diageo világ egyik piacvezető prémium alkoholos italgyártó és forgalmazó cége, Magyarországon 17 éve van jelen. Portfoliójában olyan kiemelkedő márkák szerepelnek, mint a Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys, Captain Morgan, Tanqueray és Guinness. Filozófiájuk – Celebrating life, every day, everywhere – fontos szerepet tölt be a cég, a munkavállalóik és a márkáik életében egyaránt.

Termékeik több mint 30 országban, 200 helyszínen és 33 000 munkavállaló közreműködésével készülnek világszerte. A cég globális működését 5 üzleti szolgáltatóközpont támogatja. 1400 főt foglalkoztató budapesti iroda egy multifunkcionális kompetencia központ – olyan magas hozzáadott értékű, stratégiai vállalati funkciókat lát el, mint a kereskedelem, logisztika, treasury, pénzügy és stratégia, globális HR, üzleti elemzések, pénzügyi audit és beszerzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik