Tech

Újabb kemény váddal állt elő az USA a Huaweijel szemben

Már több hónapja cikkezünk róla, hogy az Egyesült Államok tűzzel-vassal harcol a Huawei ellen: azt szeretné elérni, hogy szövetségeseik hozzájuk hasonlóan kitiltsák a vállalatot a következő generációs, 5G-s mobilhálózatok fejlesztéséből, méghozzá nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

A Wall Street Journal legfrissebb cikkében arról ír, hogy az amerikaiak ismét kemény váddal álltak elő a Huawei ellen: szerintük a kínai vállalat hátsó ajtókon keresztül hozzáfér a világ mobilhálózataihoz, amire már több mint tíz éve lehetősége van.

„Bizonyítékunk van rá, hogy a Huawei titokban érzékeny és személyes adatokhoz képes hozzáférni az általa kezelt és árusított berendezéseken keresztül szerte a világon” – idézik Robert O’Brien nemzeti biztonsági tanácsadót.

Trump hiába szeretné, nem mindenki aggódik a Huawei miatt
Az elmúlt hónapok során több ország is döntött azzal kapcsolatban, beengedik-e a kínaiakat a következő generációs hálózataikba.

A hatóságiak több részletet nem tettek közzé egyelőre, és arról sem beszéltek, hogy mely országokban végezhetnek ilyen tevékenységet aktívan a kínaiak. Annyit hozzátettek, hogy nem csak az 5G miatt kell aggódni, mert a probléma már a 4G-hálózatoknál is jelen van.

A portál megjegyzi, hogy a telekommunikációs cégek számára követelmény, hogy a bűnüldöző szervek számára lehetővé tegyék a hálózataikhoz való hozzáférést, tehát hátsó ajtókat kell biztosítaniuk. Ám a Huawei olyan felszereléseket gyártott, amelyeken keresztül ők is hozzáfértek a partnerszolgáltatók hálózataihoz, az ő tudtuk nélkül.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik