Közélet

Szabó Tímea: hazudtak a kórházigazgató kirúgásáról

A Párbeszéd szerint Badacsonyi Szabolcs egy koncepciós eljárás áldozata lett.

Szabó Tímea szerint nem volt szakmai indoka Kásler Miklósnak arra, hogy kirúgja a Szent Margit Kórház főigazgatóját. A Párbeszéd politikusa csúsztatásnak nevezte, hogy korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a tárcavezető a biztonságos betegellátás, a zavartalan és törvényes működés érdekében mentette fel indoklás nélkül Badacsonyi Szabolcsot. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ennél bővebben, azzal indokolta a főigazgató-váltást, hogy komoly hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata, ezért kellett mennie a főigazgatónak.

Kásler kirúgta a Margit kórház igazgatóját
A Párbeszéd választ követel és politikai tisztogatásról ír.

A Párbeszédet ugyanakkor a Szent Margit Kórház dolgozói arról tájékoztatták, hogy a „közérdekű bejelentések” alapján indított,  még le sem zárult vizsgálatok alapján

Kásler Miklósnak nem volt semmilyen szakmai indoka a főigazgató felmentésére.

Bár több helyszíni vizsgálatot is lefolytattak, az intézmény teljes tevékenységét átfogó adatbekérés is történt, de azok azt igazolták: a kórház működése rendben van, a bejelentések alaptalanok, a betegellátás biztonságos, noha a csaknem az összes kórházat érintő „személyi minimumfeltételek teljesülésében” akadnak hiányosságok.

Nyolc sebész távozik a Szent Margit Kórházból, Kásler vizsgálatot indít
Érthetetlen módon küldték el az osztály megbecsült vezetőjét.

A főigazgatót a részletes vizsgálat megkezdését követő napon már felmentették, ami alapján – Szabó Tímea szerint – egyértelműnek tűnik, hogy

az EMMI valótlanságokat állít. A Párbeszéd felszólítja Kásler minisztert, hogy fejezze be a ködösítést, és adjon valós választ arra a kérdésre, hogy milyen indok(ok) alapján menesztette a főigazgatót. Káslernek arra is felelnie kell: ha szakemberhiány miatt rúgta ki Badacsonyit, hány kórházigazgatót fog még emiatt országszerte meneszteni?

Szabó Tímea a vizsgálatokkal kapcsolatban újabb kérdésekkel fordult Kásler miniszterhez, akinek meg is írta, hogy egyre inkább úgy tűnik, Badacsonyi Szabolcs leváltása

egy koncepciós eljárás része, a kirúgás indoka nem volt teljességgel megalapozott.

Ezért válaszokat vár a tárcavezetőtől arra: mi alapján indított vizsgálatot a Szent Margit Kórházban. Szerinte az ügy számos kérdést felvet.

Bejelentés alapján vagy saját ellenőrzési programja részeként? Bejelentés esetén, ki volt a bejelentő, mi volt a bejelentés? Ha
saját ellenőrzési programja alapján történt, akkor miért éppen a Szent Margit Kórházba mentek? Mikor kezdődött az ellenőrzés? Lezárult-e a teljes vizsgálat vagy még van folyamatban vizsgálat?
Kik folytatták le az ellenőrzést, mit tartalmazott a vizsgálatukról szóló jelentés? Milyen konkrét eltéréseket találtak, amik alapján azonnali hatállyal fel kellett menteni a főigazgatót a törvényes működés és a biztonságos betegellátás érdekében? Ha esetleg még van folyamatban vizsgálat, miként születhetett olyan jelentés, ami azonnali felmentéssel járt? A kórházigazgató a jelentés kézhezvétele előtt vagy annak ismeretében kapott-e lehetőséget arra, hogy kifejtse álláspontját, reflektálhasson a vizsgálat megállapításaira? A miniszter minden kórházban ilyen szigorúsággal jár-e el a főigazgatóval szemben vagy csak a Szent Margit Kórház esetében tette ezt?

Milyen mértékig tehető felelőssé egy kórházigazgató a személyi minimum feltételek nem teljesüléséért ilyen szakemberhiány, illetve olyan minimumrendelet mellett, amely gazdaságilag és szakmailag is sok esetben irreális követelményeket támaszt, így az intézmények többsége nem tud teljeskörűen megfelelni azoknak?

Szívszorító körlevélben búcsúzik kollégáitól a Margit kórház kirúgott igazgatója
Dr. Badacsonyi szerint az utóbbi időben számos méltatlan támadást érte az intézményt.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik